НОИ увери: Руските граждани у нас ще си получат пенсиите

От института поемат ангажимент "без никакво забавяне" да преведат пенсиите на правоимащите лица

14.03.2022 | 11:42 Редактор: Здравко Черкезов
НОИ увери: Руските граждани у нас ще си получат пенсиите

Националният осигурителен институт (НОИ) получи уверение от Пенсионния фонд на Руската федерация (ПФРФ), че "изплащането на руските пенсии на територията на България е планирано в най-скоро време", съобщиха от НОИ. 

Оттам посочват още, че поемат ангажимент без никакво забавяне да преведат пенсиите на правоимащите лица, когато стане факт получаването на платежната ведомост за първото тримесечие на 2022 г. и на паричния превод по банкова сметка на НОИ.

Според споразумение от 2009 г. сумите се изплащат от НОИ и ПФРФ на лицата с местоживеене на територията на другата страна всяко тримесечие до 10-о число на последния месец от тримесечието. От началото на март българската институция имаше затруднения в комуникацията с руския пенсионен фонд, но усилията на ангажираните администрации в НОИ доведоха до уверението на руската страна, че изплащането предстои в най-скоро време. Нареждането на сумите на пенсиите се осъществява към Република България от руския пенсионен фонд в евро, се посочва в съобщението.

За четвъртото тримесечие на 2021 г. от ПФРФ бе изпратена платежна ведомост, в която са включени руските пенсии на 5 465 лица за сумата от 872 826, 86 евро, равни на 1 707 100,96 лв. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК