Масово не сме посещавали лекар специалист от една година

Това показват данните на bCause и Българската болнична асоциация 

14.03.2022 | 10:31 Редактор: Тодор Петров
Масово не сме посещавали лекар специалист от една година

55% от прегледаните хора в малки населени места не са посещавали лекар специалист от една година. Това става ясно от оценката и резултатите на програмата за социална отговорност "Забавно лято, грижовна есен" на фондация bCause в сътрудничество с Българската болнична асоциация (ББА). 

През есента на 2021 г. бяха организирани прегледи от болници от ББА за възрастни хора в 24 населени места от тютюнопроизводителни региони.

Прегледите в област Русе, Пазарджик и Благоевград се проведоха в периода 7-24 септември 2021 г., съобщиха от ББА. Общият брой на прегледаните хора и в трите региона е 1418 души. Прегледаните хора до 65 г. са 704, а над 65 г. – 714.

"Целите на проекта "Забавно лято, грижовна есен" съвпада с мисията на ББА да направим здравната система достъпна за всички пациенти. При посещенията на лекари в малките населени места беше установено, че има хора, завърнали се от чужбина, без здравноосигурителни права. Не е върнат никой, потърсил лекарска помощ, включително и деца", коментира председателят на ББА адв. Свилена Димитрова. 

Установените случаи на заболявания по информация на пациентите и потвърдени с прегледите е 727 или 51%. В същото време установените случаи на заболявания, неглижирани или нелекувани системно от пациентите, са 112 – близо 8%. 

Установени са 93 случая на заболявания, неизвестни до момента на пациентите. Предписаните мерки за превенция са близо 800, а предписаните мерки за лечение са над 240. 

Снимка: ББА

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК