Отпадането на "зеления сертификат" разпали страстите в пленарната зала

От "Демократична България" заявиха, че Ковид-19 не трябва да се подценява

11.03.2022 | 19:22 Редактор: Ваня Кузманова

Край на "зеления сертификат" за достъп до парламента. Мярката отпада от 14 март. Темата отново стана повод за дебат в пленарната зала. 

"Зеленият сертификат" за допуск в парламента просъществува само месец и половина. За целта бяха инвестирани държавни пари за монтирането на специални машини за проверка. 

"Ние ще ликвидираме един анахронизъм и ще изпратим в историята един акт на НС, който между другото беше абсолютно безсмислен", посочи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Да се въздържим от политизиране на темата. Казали сме си всичко за "зеления сертификат", каза лидерът на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 

"Нека да се поучим от собствените си грешки, които допуснахме тези две години. Нека да не вкарваме повече една обикновена респираторна инфекция, редом с чума и ебола", заяви депутатът от БСП Георги Михайлов. 

От "Демократична България" приветстваха идеята, но обявиха, че вирусът Ковид-19 не трябва да се подценява.

"Това не е митична болест. От нея са загинали 39 хил. човека в България директно и около 60 хил. като колатерални жертви. Това е проблем, който можеше да бъде в значителна степен преодолян, ако имахме медицински подход към темата, а не политизиран подход към нея", посочи депутатът от "Демократична България" Александър Симидчиев.

Преди "зеленият сертификат", темата земеделие и гори отново разпали искри в управляващата коалиция. Депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев отново заговори за съмнителни уволнения в системата на горите. 

"Да говорите с министъра да ги даде тези прословути имена за кадрови промени в гори. Да вземе документите, с които се уволняват и назначават служители включително", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев. 

От "Продължаваме промяната" не защитиха тезата на своя съпартиец. Личностни различия, а не пробойни в коалицията. Така коментира темата вицепремиерът Асен Василев.

"Няма драма, всеки може да си говори каквото си иска", заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. 

Василев посочи още, че все пак, ако бъдат открити нередности в кадровата политика на земеделския министър, те могат да бъдат отстранени.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК