Словесна битка между партиите: Трябва ли нидерландски самолети да пазят небето ни?

"Това са дейности, който се планират предварително, така че войната не е причината изцяло", каза Драгомир Заков

11.03.2022 | 19:09 Редактор: Жаклина Иванова

Нидерландски изтребители ще подпомогнат охраната на въздушното ни пространство от април. И въпреки, че решението е взето отдавна и е част от договореностите с НАТО, някои от политическите сили са против.

Решението на Министерския съвет от 8 март предвижда в охраната на въздушното ни пространство от 1 април да се включат до 8 самолета и 200 военни от Нидерландия, които да ги обслужват.

"Това са дейности, който се планират предварително. Войната не е причината изцяло, разбира се, несигурността в Европа е част от този елемент, който налага допълнително усилване на охраната на въздушното пространство с наши съюзници", заяви министърът на отбраната Драгомир Заков.

Въпреки че процедурата е рутинна, от БСП не видяха необходимост от чуждите изтребители.

"Нашите министри в кабинета са гласували против нидерландските изтребители да дойдат в България да ни охраняват, защото просто няма нужда от това в момента", подчерта Филип Попов от БСП.

"Възраждане" също са на мнение, че чуждите военни и техника нарушават sуверенитетa на страната ни.

"Сега се предвижда така изведнъж от нищото да дойдат няколко самолета холандски, които да дойдат в България...категорично сме против", изтъкна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини управляващите, че не са информирали обществото за решението.

"Аз аз излязох и казах - да дойдат, и си поех политическата отговорност пред партията защо заемам такава позиция. Те правят всичко тихомълком", подчерта той.

Според коалиционните партньори от "Демократична България" няма нищо нередно в действията на държавата.

"Дефицитите в българската армия да бъдат попълнени с нашите съюзници, така че приветстваме това", каза ген. Атанас Атанасов от "Демократична България".

Първоначално, във военната база "Граф Игнатиево" ще бъдат изпратени 3 нидерландски изтребителя F-35, а при необходимост бройката им ще бъде увеличена до 8.

"Те могат да използват оръжие единствено и само като самозащита", увери Заков.

Основната дейност по охраната на въздушното ни пространство остава в ръцете на българските въоръжени сили и изтребителите МиГ-29.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК