Майки с деца намират спасение от войната в Стопанската академия в Свищов

Висшето училище обяви дарителска кампания

11.03.2022 | 13:49 Редактор: Здравко Черкезов

Стопанската академия в Свищов е готова да приеме до 300 украински бежанци в студентските общежития. Първите 8 майки с 12 деца от град Измаил вече са настанени. Висшето училище обаче ще се затрудни с тяхната издръжка и обяви дарителска кампания.

Първите бежанци са посрещнати в студентските общежития на 8 март.

"Пристигнаха около 8 жени и 12 деца, дори нямаше чехлички за децата и те не бяха събували обувките си от дни! Направихме доста разходи - бойлерите не бяха ремонтирани, заменени, закупихме 40 конвекторни печки, хигиенни материали, кани, с които да могат да си направят един чай...", каза заместник-ректорът доц. Румен Ерусалимов.

Алина Каратон е пристигнала в Свищов с двете си дъщери. Споделя, че тук се чувства спокойна и в безопасност.

"В Измаил беше страшно и тревожно, тъй като летяха вертолети, ракети, а тук намерихме спокойствие. Всички от университета много ни помагат, осигуряват ни всичко, от което имаме нужда", посочи Алина.

35-годишната Наталия Паскалова се е спасила от войната с малките си син и дъщеря. Казва, че за първи път от седмици децата спят спокойно, без да се плашат от звука на сирените.

"Мъжът ми е в Украйна, тъй като мъжете от 18 до 60 години подлежат на мобилизация и не могат да напускат страната. В нашия град е тихо, но на 15 км има взривове. И звуците на сирените през нощта плашат децата, те не могат да спят. Благодарни сме, че ни приеха тук! Свищов е малък, но уютен град, през нашия град Измаил също минава река Дунав, това ни свързва. Всички ни помагат, на нас ни е топло, тук е тихо, мирно", сподели Наталия.

До дни в студентските общежития ще бъдат настанени още 140 бежанци. От университета обаче се затрудняват с издръжката им, тъй като нямат помощ от държавата и обявиха дарителска кампания.

Желаещите да подкрепят хуманитарната акция могат да изпращат пари по откритата дарителска сметка или да даряват вещи от първа необходимост на място в дом № 3 в общежитията.

Банковата сметка, по която се набират средствата е:

Фондация „Димитър А. Ценов”
IBAN: BG21 CECB 9790 10I9 4549 00
BIC - CECBBGSF
Централна кооперативна банка АД
Основание: За бежанците от Украйна

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК