Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов с черен печат за Украйна

Забраната за влизане в страната е за срок от 10 г.

07.03.2022 | 18:05 Редактор: Ваня Кузманова

Лидерът на "Възраждане" - Костадин Костадинов - със забрана да влиза в Украйна в следващите 10 г. заради информация, че е руски агент. Тя е получена от българското разузнаване. Костадинов е бил издирван в Украйна, малко след като преминал границата през Молдова.

Костадин Костадинов казва, че още преди 20 дни е планирал пътуване за Украйна. Преминава границата на Молдова към Украйна, без проблем. Два часа и половина по-късно, обаче става ясно, че три служби в Украйна го издирват. Връща се на границата, а там е засечен от полиция. 

"Взеха ми паспорта, започнаха да ме снимат, след което започна едно чакане около час. През този период бяхме под дулото на автоматите, 4 войници ни бяха обградили и не ни разрешаваха да мръднем въобще", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

Причината за това е получена информация, че Костадинов е председател на проруска партия в България, което е в нарушение със закона на Украйна за извънредно положение. 

"Аз естествено им казах, че няма такова нещо. Почнах да се смея и да питам кой ви каза. Те казаха: Това не е наша информация, вашето разузнаване ни каза това", разказа Костадинов.  

Костадинов получава черен печат със забрана да влиза в Украйна за 10 години. След това е освободен. 

"Накрая ми казаха – благодарете се, че се отървавате само с това, защото трябваше да ви разстреляме за това, че сте руски агент", допълни той.  

Казва, че вече има съмнения от кого е предоставена тази информация на украинските власти. 

"Големият въпрос е, дали тази информация е тръгнала с одобрение на прякото висше държавно ръководство или директно от американското посолство са им наредили да я предадат по техни канали. Не мога да разбера обаче моята държава, която ме предаде и ми подписа буквално смъртната присъда", заяви Костадин Костадинов. 

Според Костадинов България не трябва да се намесва в тази война. По думите му никой в Украйна няма представа, че България предоставя хуманитарна помощ за своите сънародници.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК