Стотици пред паметника на Незнайния воин, за първа година без реч на Радев

Движение "Хан Кубрат" поеха на традиционното си шествие с гайди и тъпани

03.03.2022 | 13:49 Редактор: Искра Ангелова

Честваме Националния празник на България. Стотици граждани дойдоха да отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България.

Президентът Румен Радев, министри, депутати, посланици и общественици се включиха в церемонията по издигане на националното знаме на България пред паметника на Незнайния воин в София. Но за първа година държавният глава нямаше реч и изказвания.

"Това е нашият най-прекрасен празник, преди толкова години руските войници загинаха. Този празник трябва да бъде почитан, независимо какво става по света", каза Жанет Константинова.

Темата с войната в Украйна не бива да се смесва с отбелязването на националния ни празник, заявиха три поколения дами от семейство Дончеви, които бяха дошли с цветя на площада в София.

"Доведе ни любовта към родината, защото това е най-добрият и най-светлият празник празник", каза Нели Дончева.

"Освобождаването ни от турско робство по никакъв начин не трябва да се политизира. Това си е наш празник, наша радост, ние трябва да си го празнува в България", категорична е Валентина Дончева.

"Това е най-важният празник, защото 3 март поставя началото на религията, духовността и културата, на една нация", подчерта Ирина Бончева.

За седма поредна година, за да отбележат Националния празник, дойдоха и от движение "Хан Кубрат". Те поеха на традиционното шествие с гайди и тъпани в центъра на столицата.

Владимир Путин, Джо Байдън, Си Дзинпин, кралица Елизабет II и още много световни лидери изпратиха поздравителни адреси по случай 3 март.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК