София предоставя места за настаняване на 206 бежанци от Украйна

Фандъкова изтъкна, че столицата има готовност да окаже логистична и хуманитарна помощ

28.02.2022 | 15:32 Редактор: Теодора Патронова
София предоставя места за настаняване на 206 бежанци от Украйна

"Столичната община е готова да осигури места за настанява на 206 граждани на Украйна, които напускат страната заради военните действия. Тази сутрин информирах Министерство на външните работи с всички възможности, които София може да осигури в помощ на украинците и българите, живеещи в Украйна", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столичната община има готовност да организира и транспорт от украинско - румънската граница до България. Общината разполага с 6 оборудвани автомобила с подготвени водачи от дирекция "Аварийна помощ и превенция". 

София предоставя 105 места за настаняване на територията на общината и 101 на база на общинско дружество в гр. Приморско. Сред местата за настаняване 18 са на територията на центрове за предоставяне на социални услуги, с отлични условия за майки с деца, включително и с възможност за осигуряване на психологическа помощ. В болницата за долекуване в район "Панчарево" могат да бъдат настанени възрастни хора, които се нуждаят и от медицински грижи, съобщиха от Столичната община.

"Екипите на Столичната община имат опит в реакцията при различни кризисни ситуации, при които е нужна бърза организация за оказване на помощ на граждани", каза столичният кмет Фандъкова. В тази изключително тежка ситуация в Украйна  София има готовност да  окаже логистична и хуманитарна помощ на гражданите на Украйна, както и на българските власти в организацията на хуманитарните действия.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Браво, но на фона на 40 млн. укараинци... Сигнализирай за неуместен коментар