Оранжев код за силен вятър и значителни валежи от сняг в 8 области

Максималните температури ще са от 2-3 до 8 градуса

27.02.2022 | 07:48 Редактор: Ваня Кузманова
Оранжев код за силен вятър и значителни валежи от сняг в 8 области

Оранжев код за силен вятър и значителни валежи от сняг е обявен в осем области на Западна и Централна България. Ще се образува снежна покривка. Ще духа силен североизточен вятър и по проходите ще има снежни виелици.

Предупреждението е в сила за областите Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Смолян, Благоевград и София - област.

Жълт код за силен вятър и снеговалежи е обявен във всички останали области на страната, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология. 

Вятърът от североизток ще се усили, ще е умерен, в източните райони до силен и с него ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно. От югозапад ще започнат валежи, отначало от дъжд, но със застудяването бързо ще преминават в сняг. До вечерта ще завали и в североизточните райони от страната. Значителни по количество ще са валежите в Рило-Родопската област и в Западния, а вечерта и в Централния Предбалкан.

Максималните температури ще са от 2-3 градуса по високите полета в Западна България до 8 градуса в югоизточните райони.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, в много райони интензивен. Ще духа силен изток-югоизточен вятър и ще има виелици. Максималната температура на 1200 метра ще е около минус 1, на 2000 метра - около минус 8 градуса.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК