"Главболгарстрой Холдинг" АД опазва околната среда с нов подход към строителството

Опитите на сектора да се възстанови след пандемията обаче са възпрепятствани от високите цени

23.02.2022 | 19:17 Редактор: Здравко Черкезов

Високите цени на тока и материалите се оказват проблем и за строителните компании в цяла Европа. А кризата в енергетиката допълнително забавя възстановяването на бизнеса след пандемията. Това стана ясно по време на конференция в Брюксел на водещи експерти, евродепутати и българска строителна компания с представителство в белгийската столица – "Главболгарстрой Холдинг" АД. 

Само за месеци цените на много строителни материали са скочили двойно. Това е и причината да поскъпне и крайният продукт. 

"Много е трудно в тези условия да се спазват цени, които ние сме договаряли преди година и половина, дори две. Никъде в света строителният бранш не е привилегирован и не му е леко да работи. В България трудностите са много, не е лесно. Цените, плюс supply chain проблемите, които в момента среща секторът, поставят и допълнителни въпроси с увеличението на работните заплати, които трябва да направим. Не можем да оставим хората без допълнителни доходи в тези времена", категоричен бе генералният мениджър и член на Надзорния съвет на "Главболгарстрой Холдинг" АД Калин Пешов.

Опитите на сектора да се възстанови след пандемията обаче са възпрепятствани от високите цени. 

"Това е голям проблем, който виждаме в цяла Европа. Имаме огромни инвестиции в строителството, но разбира се, ако разходите се увеличават, възстановяването се забавя. Затова сме сигнализирали Европейската комисия, особено за обществените поръчки", заяви генералният директор на Европейската федерация на строителната индустрия Доменико Кампогранде. 

Зеленото възстановяване на ЕС пък полага основите за нов подход към строителството, търсят се методи за опазване на околната среда. 

"Опитваме се да купуваме материалите максимално близо до точката, в която ще бъдат вложени, с което да намалим отпечатъка върху природата от транспорта поне. По-голямата крачка, която сме предприели в нашата компания, опитваме се да изградим цял завод за преработване на строителните отпадъци. А именно строителният отпадък да влиза в едно много сложно съоръжение и да му бъде дадено възможност за последваща експлоатация като отново суровина и строителен материал", каза Калин Пешов от "Главболгарстрой Холдинг" АД.

Предвижда се съоръжението да е мобилно и то ще бъде първото в Източна Европа.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК