Училище във Варна се руши след ремонт за 2 млн. лв., децата учат принудително онлайн

Бурен вятър отнесе част от керемидите на сградата

21.02.2022 | 19:45 Редактор: Жаклина Иванова

Принудително онлайн обучение за учениците от варненското училище "Димчо Дебелянов". Причината е в сградата. Училището е ремонтирано преди две години за над 2 милиона лева, но постоянно се появяват нови проблеми.

Учениците вече две седмици учат онлайн, защото бурният вятър беше отнесъл част от керемидите на сградата. Това обаче за родителите е поредният претекст на общината, която, според тях, прикрива, че ремонтът на сградата е некачествен. Те се чудят кой и защо е разрешил сградата да бъде въведена в експлоатация, след като непрекъснато се налага да се прави ремонт на ремонта.

"Ние искаме да попитаме коя е тази комисия, която е приела първоначалния ремонт. За нас тук има престъпно нехайство в лицето на общината и трябва прокуратурата в най-скоро време да се намеси и да разбере по списък кои са хората, подписали се в документ, че сградата е годна за експлоатация", сподели родителят Милен Минков.

Училището е оградено със сигнални ленти, защото падат керемиди от покрива, физкултурния салон.Настилката на двора и част от стаите са неизползваеми.

"Докато започнем и нещо става - то букви ли не падаха, салонът протича, сега и керемиди падат. Пак сме онлайн. Пандемията ще падне, но ние продължаваме онлайн", каза родителят Валери Велев.

Родителите са притеснени, че поредният ремонт ще е с неопределено време, като предните пъти, когато с месеци сградата е била затворена. Гневни са, защото може да се наложи децата им да бъдат прехвърлени в други училища.

От регионалния инспекторат по образованието обясниха, че децата ще останат онлайн до края на тази седмица, а след това ще се върнат в класите стаи.

"Крайна мярка е децата да се прехвърлят в други училища. Търсят се варианти. За нас е важно децата да останат тук", уточни началникът на РУО - Варна Ирена Радева.

От община Варна заявиха, че сумата за падналите керемиди ще бъде поета от застрахователя, а изпълнението на ремонта - от директора.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Fasa
преди 2 години
Има ли нещо, което да не е показало дефект при строителни работи, извършени в мандата на цар Бойко Б.? Аз поне не знам. Рекордът беше с пътя за Рилски манастир - само 1 седмица, след като лично Винету го обяви за готов. Сигнализирай за неуместен коментар