Напрежение между Скопие и София заради снимката: Имало ли е фотоцензура?

"Надявам се, че става въпрос за неумишлен пропуск", заяви македонският премиер Димитър Ковачевски

21.02.2022 | 19:00 Редактор: Жаклина Иванова

Имало ли е фотоцензура от страна на българския премиер Кирил Петков? Този въпрос се появи в публичното пространство, след като се оказа, че от публикувана снимка липсва македонският премиер Димитър Ковачески.  И двамата премиери публикуваха снимката си с американския секретар Антъни Блинкен от петък. Двете снимки обаче се различаваха.

Българският премиер Кирил Петков публикува във Facebook профила си снимка с Антъни Блинкен, на която се вижда само рамото на трети човек - оказа се македонският премиер Димитър Ковачевски. Снимката предизвика отзвук в социалните мрежи, а отговор на Скопие не закъсня.

"Вчера пресслужбата на българския премиер даде информация за случилото се. Аз и премиерът Петков имахме наистина отлична комуникация на Мюнхенската конференция. Надявам се, че става въпрос за неумишлен пропуск и очаквам да продължим с успешната комуникация с Република България", подчерта Ковачевски.

Пълен вариант на снимката бе публикувана както от македонския премиер, така и от американското посолство в съседката ни. Официална позиция от "Дондуков" 1 засега няма. Министър-председателят Петков публикува нова снимка, на която е само с македонския премиер и написа: "Представете си гражданите на Република България и Република Северна Македония да се радват на взаимно уважение, зачитане на правата им и просперитет. Аз и Димитър вярваме, че това е възможно, и няма да се поддаваме на провокации, а ще работим целенасочено, и заедно, за да го постигнем. А на всички злонамерени страни мога да кажа: няма да ни спрете!".

От Министерския съвет все още няма информация относно темите на срещата между двамата премиери. Фотографът Веселин Боришев намира отрязването на снимката за неволна грешка или недоглеждане от страна на хората, които поддържат страницата на премиера.

"Просто някое момиченце или момченце, с които се напълни средният и вторият ешелон във властта, е допуснало нормална неволна грешка", смята той.

Експертът по етикет и протокол Мария Касимова Моасе също смята, че грешката е неволна, но в политиката такива грешки имат голямо значение.

"Когато става въпрос за публични образи - каквито безспорно са политиците, всяко нещо има значение и точно затова протоколът трябва да се спазва много стриктно. Тук очевидно някой е пропуснал да спази правилата на протокола. Снимката се публикува такава, каквото е", уточни тя.

Опозицията в западната ни съседка в лицето на ВМРО-ДПМНЕ излезе с декларация, в която пише, че Северна Македония е унизена от случилото се.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Българка
преди 2 години
Тия унизените в Северна Македония, да си ходят в Сърбия. и без това такава държава като Северна Македония няма, това е измислена схема преди 70 години. Ние българите е редно да си върнем земята с българите. Албанците също имат апетит ..... Сигнализирай за неуместен коментар