Лидери и знаменитости искат български килими, а ние нямаме тъкачки и затваряме цехове

Собствениците признават, че са на ръба на оцеляването

21.02.2022 | 13:56 Редактор: Искра Ангелова

Българска фабрика, която произвежда ръчно тъкани килими за британския кралски двор, е на ръба на оцеляването. Не заради липсата на поръчки, а заради недостиг на работна ръка.

Цехът в Костандово започва работа преди 25 години. Тогава в него работят 280 тъкачки.

"25 години се пенсионираха всички, които бяха на пенсионна възраст, в момента имам 25 тъкачки", коментира собственикът Нино Парпулов.

Върху килимите шедьоври стъпва кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец, в залата, където посреща държавни ръководители. Български килими притежават холандската кралица Беатрикс, внучка на Уинстън Чърчил, Мик Джагър, бившият премиер Тони Блеър и още много други.

"Все още има много поръчки от Англия, обаче не мога да смогна да ги изпълнявам. Причината е липсата на тъкачки", допълни Парпулов.

Така се стига до абсурда, че интерес към това производство има, а то изчезва.

"Ние трябва да планираме нашия край, лека полека, даваме си сметка, че натам вървим, ако не се случи това, за което говорим - създаването на млади кадри", подчерта Надя Парпулова.

За да не изчезне килимарството трябва помощ от държавата и обучение на нови кадри. В това са убедени както сем. Парпулови, така и кралското семейство.

"Това е голяма кауза, наистина. Държат много да се запази това нещо, но все още това е глас в пустиня. Това е жалкото", каза още Нино Парпулов.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
7 rate up comment rate down comment 0
Joko
преди 2 години
Няма килимари защото няма мотивация. Като има такова голямо търсене на килими от знаменитости защо не им направите заплатите на килимарите по 6 бона ? Сигнализирай за неуместен коментар