Променят ли се нагласите към татуировките?

Малко над един милион българи са с рисунки по тялото

20.02.2022 | 14:05 Редактор: Теодора Патронова

Малко над един милион българи имат татуировки. Това показват данните от проучване на "Тренд", направено по поръчка на "24 часа" сред 1004 души в периода 12-и 19-и януари.

Близо 20% от анкетираните имат татуировки, като повечето са мъже. Сред основните причини да си направят татуировка анкетираните посочват: за красота, като израз на любов към определен човек, както и изразяване на това, което са. Всеки пети от анкетираните отговаря, че ако е работодател - за него би имало значение дали наема служител с татуировка.

Боян прави първата си татуировка преди да е навършил 18 години. Вече има по цялото тяло. В момента работи като доставчик на храна, но не се притеснява от татуировките по тялото си. Готов е да си смени работата, но не и да премахне татусите.

През годините в студиото си Виктория е направила много татуировки на хора, които имат различни професии. Забелязва, че с времето само стилът се променя, но не и нагласите.

"Тези, които са на 20 години, наистина се съобразяват с това, че след време могат да си сменят професията. Не са наясно точно какво им се работи, но такива като него, които вече са разбрали какво ще работят и нямат място в банка или някъде, където има предразсъдъци, вече не им пука", коментира Виктория Котева.

Експертите по трудово право са категорични, че татуировката не трябва да е решаващ фактор дали човек да бъде нает за определена длъжност. 

"Това е някаква отживелица, която едно време може би е правила проблем, но с развитието на технологиите, на света, ние имаме различни поколения, които имат техния стил и това е като да имаш различна религия. Според мен ти си собственик на своето тяло и можеш с него да правиш каквото си искаш. Ако в този си вид работиш и си в ползва на работодателя, както и на себе си няма проблем", каза Надя Василева.

Според специалисти по човешки ресурси в момента има огромна липса на кадри. Затова от бизнеса не могат да си позволят да губят хора заради татуси.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК