Невероятно: Роми музиканти от Сливен ще свирят в Парижката филхармония

Събитието ще се състои на 26 февруари

16.02.2022 | 19:10 Редактор: Теодора Патронова

Млади музиканти от ромския квартал "Надежда" в Сливен ще свирят в зала "Пиер Булез" на Парижката филхармония. Събитието ще се състои на 26 февруари. Съставът е част от проект на цигуларя Георги Калайджиев, който също е израснал в ромския квартал. 

След броени дни Сашо Георгиев, Цоньо Чолаков, Николина Николаева и Вели Дормушев отлитат за Франция. Там ще се включат в класически концерт със 120 младежи.

Сашо е на 15 и един от четиримата музиканти в състава. Свири на цигулка от 5 годишен.

"Баща ми беше певец и в оркестъра му имаше цигулар, известен в България. Той си е казал, че ако имам син, той ще е цигулар. Не знам как се случи, и аз исках цигулката", разказа той.

Другият цигулар, 14-годишният Цоньо Чолаков, свири от 4 години.

"В началото гледах клипчета в YouTube как свирят и аз исках да пробвам. Това е доста добър инструмент, чрез който мога да се изживявам и да направя нещо", обясни Цоньо.

Пътят от ромския квартал до Парижката филхармония е дълъг, но красив. Така ръководителят на децата Георги Калайджиев описва стъпките към успеха. За голямата сцена малките музиканти са открити от Първата дама на България Десислава Радева, разказа Калайджиев.

"Първият ни концерт беше с "Дианополис" в Ямбол. След това имахме покана от Софийска филхармония, които бяха изключително преживяване за нас", поясни той.

А през проекта на Калайджиев "Музиката вместо улицата" за 14 години са преминали близо 300 деца от ромски произход.

Концертът във Франция се организира по проект DEMOS под патронажа на президента на Франция Еманюел Макрон. Той ще е под диригентството на Ребека Тонг.

Вижте повече в репортажа на Веселин Цветанов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК