Депутатите създадоха Министерство на електронното управление

Закрива се Държавна агенция "Електронно управление" към Министерския съвет

16.02.2022 | 17:20 Редактор: Теодора Патронова
Депутатите създадоха Министерство на електронното управление

Народното събрание прие на второ гласуване законопроекта за изменение и допълнение на Закона за електронно управление (ЗЕУ), с което се създаде Министерство на електронното управление. Предстои издаване на указ на президента Румен Радев за обнародването на ЗЕУ в Държавен вестник.

"Ще изграждаме нова визия на работещо електронно управление, на съвсем различно политическо ниво. В наше лице има политическо лидерство за въвеждането и ефективното осъществяване на политиката на е-управление в България", каза министър Божидар Божанов след гласуването на закона.

"Оттук нататък отговорността е голяма, очакванията са огромни и вярвам, че ще ги оправдаем. Предстои много работа и се надявам в рамките на 2022 г. да имаме добри резултати, с които да се похвалим", допълни министърът.

С приетите от депутатите изменения и допълнения на ЗЕУ се закрива Държавна агенция "Електронно управление" към Министерския съвет, като всички правомощия се възлагат на министъра на електронното управление, съобщиха от пресцентъра на Демократична България

Ликвидационна комисия, създадена от Министерски съвет, в тримесечен срок от влизането в сила на ЗЕУ, ще урежда отношенията, свързани със закриването, включително се разпорежда с активите, пасивите, регистрите, базите данни, архива, другите права и задължения на закритата агенция, както и урежда трудовите и служебните правоотношения на служителите.

Правоотношенията на председателя и на заместник-председателите на ДАЕУ се прекратяват от датата на влизане в сила на закона.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК