Справедливо ли е държавните служители да плащат сами осигуровките си?

Синдикатите са съгласни, но при условие, че чистите им доходи останат същите

15.02.2022 | 17:40 Редактор: Теодора Патронова

Държавните служители да плащат сами осигуровките си. Идеята обсъждат правителство и синдикати. Сега всички осигурителни вноски на държавните служители са за сметка на държавния бюджет.

Според бизнесмена Ивайло Пенчев, който притежава няколко компании, не е справедливо осигуровките на държавните служители да продължават да се плащат от държавния бюджет.

"Трябва да ги поставят на равна нога с частния бизнес. Ако държавните служители не плащат осигуровки значи някой друг ги плаща - ние ги плащаме. То така или иначе ние им плащаме цялата сметка, не само осигуровките, но и заплатите. Малко преместване на справедливостта в правилната посока няма да е зле!", коментира той.

Синдикатите са съгласни държавните служители да започнат да плащат осигуровките си сами - като всички останали работещи, но при условие, че чистите им доходи останат същите.

"Нямам нищо против, стига размера на средствата за осигурителните вноски да се включват в заплатите им. Това ще бъде полезно за държавните служители, защото това ще увеличи осигурителния им доход, следователно ще получават по-високи обезщетения", заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Според финансовия експерт Кольо Парамов обаче увеличението на заплатите на държавните служители ще доведе до социално напрежение. 

язкото вдигане на тези заплати ще постави въпроса за организиране на другите доходи в България. Когато чуеш, че кметският секретар е със заплата 2 200 лв., започваш да си задаваш въпроса за неговия принос", каза той.

Според Парамов, ако правителството иска държавните служители да минат на самостоятелно осигуряване, то задължително ще трябва да се промени и бюджетът.

"Трябва да търсят около 700 - 800 млн. допълнително и да ги включат. Без тези пари не могат да преизчислят схемата", поясни финансовият експерт.

Очаква се през юли правителството да предложи цялостен модел за промяна на пенсионната и осигурителната система в страната. В новия модел вероятно ще залегне и задължението държавните служители да плащат осигуровките си. А финансовият министър Асен Василев вече даде заявка за намаляване на броя на държавните служители с 30 процента.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Тина
преди 1 година
Елена, а знаете ли, че голяма част от другите служители въобще не получават никакви бонуси. работят, ама наистина работят вместо да се мотаят безцелно, повече от 8 часа. Имат право само на 20 дни отпуска, излизането в болничен е проблем. Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 1
Яна
преди 1 година
Да допълня, че нямат право и на ваучери за храна. Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 2
Елена
преди 1 година
Да поясним на бизнеса, че държавните служители от 2012г нямат начислен % за прослужено време/клас/, нямат право на работа по втори трудов договор, нямат увеличение на заплатите за от 2012 до 2014г и за текущата 2022г, нямат право на коледни и великденски бонуси и награди .О, да спомена, че имат право на допълнително материално стимулиране на тримесечие, но при условие , че има излишък в бюджета на организацията от незаети бройки! Сигнализирай за неуместен коментар