Децата в Търново се прибират в тъмница заради тока, плашат ги и ги джобят

От общината обещаха с компенсацията от държавата да пуснат уличното осветление

10.02.2022 | 19:30 Редактор: Елеонора Танева

От седмица във Велико Търново има режим на уличното осветление. Всяка вечер от 18 до 19:30 ч. лампите в квартали, паркове и всички второстепенни улици не светят. А централните улици са с намалено осветление. Мерките предизвикаха недоволство сред хората.

Великотърновци са възмутени, че в най-пиковите часове квартали, улици и паркове са потънали в мрак. Точно, когато се връщат от работа и децата се прибират от училище. 

"Вечер не се вижда нищо, даже един мъж ме сплаши и ми поиска пари", оплака се ученичка.

"Настилката е страшно неравна и има опасност да се спъна и да падна. В тъмното ще ми е трудно. Неуместна икономия е това, в крайна сметка общините от какво се финансират - нали от нашите данъци", възмущава се жител на града.

"Сега минахме оттам, имаше на поляната пуснати кучета, които се гонят, големи кучета са. Хората не могат да се прибират в 18 часа по тъмно. Най-вероятно ще си вземем такси за 1 км, за да се приберем", сподели жена от Велико Търново.

На последното заседание на местния парламент наложените икономии заради скъпия ток предизвикаха сериозни дебати.

"Кметът каза, че няма да има режим на тока, евентуално ще се спира осветлението  пред някои публични сгради - Художествената галерия, църкви, университети. Много граждани звънят притеснено. Сигнализираха ни и виждаме какво става - уличното осветление беше спряно", заяви общинският съветник от "Демократична България" Елена Чамуркова. 

На национално ниво беше договорено допълнително подпомагане на общините заради рекордните сметки за ток. След това решение поетапно уличното осветление ще бъде възстановено, заявиха от местната власт.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК