Директорът на "Пирогов": Пациенти идват в последния момент, интубираме ги на вратата

При последната вълна миналата година нещата бяха трагични, уточни проф. Поромански

09.02.2022 | 14:21 Редактор: Жаклина Иванова

Според анализ на "Индекс на болниците" в "Пирогов" са отчетени най-много смъртни случаи при хоспитализираните с Ковид-19 за миналата година. От лечебното заведение обясниха, че това се дължи на големия брой интензивни легла и тежките случаи, които поема болницата.

Над 4 800 Ковид болни са преминали през болница "Пирогов" за предходната година. Най-големият спешен център у нас разполага средно с 60 интензивни легла за пациенти с коронавирус.

Смъртността от Ковид-19 при хоспитализираните за изминалата година обаче е висока - около 31%, казва директорът на лечебното заведение проф. д-р Иван Поромански.

"Проблемът е, че много голяма част от пациентите, които посещават болница "Пирогов" заради Ковид-19, идват в последния момент. Имали сме случаи, в които пациентите идват, и още от врата се налага да ги интубираме", коментира той.

Някои отделения в "Пирогов" продължават да са трансформирани за Ковид болни, а понякога се командироват и лекари от други болници. Все пак от здравното заведение отчитат, че петата Ковид вълна е малко по-лека от предишните.

"Съдим по това, че все още имаме свободни легла. При последната вълна миналата година нещата бяха трагични", уточни проф. Поромански.

И въпреки оптимистичните прогнози на някои вирусолози, че Омикрон може да сложи край на пандемията, според инфекциониста д-р Трифон Вълков въпрос на време е да се появи нов подвариант на Омикрон.  

"С появата му не се изчерпват възможностите за нов щам. Ковид-19 има по-големи възможности да мутира", подчерта инфекционистът.

Специалистът отбеляза, че по-лекото протичане на Омикрон си има своята цена.  

"Колкото по-лекото протича, толкова генерираният имунитет след преболедуване остава по-слаб и няколко месеца след това можем да се заразим с друг вариант на вируса или отново с Омикрон", добави д-р Вълков.

А Световната здравна организация заяви, че от откриването на варианта Омикрон досега са регистрирани половин милион смъртни случая на Ковид-19.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК