"Булгаргаз" ще предложи още по-ниска цена на газа за март

Прокуратурата не откри причини да повдигне обвинение срещу бившето ръководство на дружеството, разследването продължава

08.02.2022 | 18:50 Редактор: Елеонора Танева

По-ниска цена на газа за март с 1,5% ще предложи "Булгаргаз" в сравнение с тарифата за февруари. Това стана ясно от думите на директора на дружеството Людмил Йоцов в деня, в който продължава високото напрежение по казуса.

Прокуратурата призова изпълнителната власт да не се меси в работата ѝ. Така държавното обвинение отговори на критиките на премиера Кирил Петков от вчера, свързани с казуса "Булгаргаз". От прокуратурата уточниха, че няма събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинения, но разследването продължава.

Това стана по-малко от 24 часа след като премиерът поиска подробности за започналото разследване за "Булгаргаз" и търговията със синьо гориво. Прокуратурата отново напомни за разделението на властите. 

"Обвинение се повдига след събиране на достатъчно доказателства за виновността на конкретно лице от общ характер. Преценката за това дали има престъпление се прави от наблюдаващия прокурор. В тази връзка изпълнителната власт не може да се намесва в тази преценка", заяви заместник-градският прокурор Чавдар Пастованов.

Разследващите казуса с "Булгаргаз" работят по две линии - срещу длъжности лица от КЕВР за ценообразуването на газа и срещу длъжностни лица от дружеството за продажба на излишъци на газ.

"Ние проверяваме не продажбите на борсите, а продажбите от "Булгаргаз" на излишъците", уточни наблюдаващият прокурор Мариян Александров.

Разследващите ще проверят и продажбата на синьо гориво от този уикенд, когато стана ясно, че дружеството е продало от газовото хранилище в Чирен количества природен газ. Новият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов не видя проблем в конкретната продажба. 

"Това не е проблем, тъй като количествата, които са одобрени от "Булгартрансгаз", са съгласувани с КЕВР и са подадени, че ще бъдат доставени в цената за месец февруари", заяви Людмил Йоцов.

Енергийните проблеми бяха обсъдени и на ресорната комисия в парламента. Заседанието беше засекретено. Не беше оповестена информацията за фирмите и сделките за продажбата на синьо гориво от "Булгаргаз".

"Ние не можем да разберем кой е взел трохите, а се надяваме да разберем кой се бута да изяде баницата. Да работиш до четвъртък в една фирма, в петък да станеш шеф на дружество и в същия ден да продадеш газ на собствената си фирма - това не ви ли се струва ненормално", коментира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

"Газът, който се продава - една малка част е от Чирен", отговори Йоцов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК