Прокуратурата: Няма достатъчно доказателства за престъпления в "Булгаргаз"

От държавното обвинение подчертаха, че изпълнителната власт няма право да се меси в разследванията

08.02.2022 | 15:00 Редактор: Елеонора Танева

МВР не е събрало достатъчно доказателства, за да бъдат повдигнат обвинения по делото, свързано с "Булгаргаз" и Комисията за енергийно и водно регулиране . Това съобщиха от прокуратурата. Делото за "Булгаргаз" е образувано на 28 януари от служители на Главна дирекция "Националната полиция" за две престъпления - за длъжностни лица от КЕВР и от газовото дружество. 

Доказателствата на този етап от разследването не установяват, че продажбите на излишъците на газ на борсата влияят върху цената на газта за крайния потребител. А със сделките за износ на газ са били избегнати загуби, дори е била генерирана печалба, подчертаха от прокуратурата.

Информацията на Софийската градска прокуратура е във връзка с изявления на министър-председателя Кирил Петков от 7 февруари по разследването на "Булгаргаз".

От държавното обвинение подчертаха, че изпълнителната власт няма право да оказва влияние върху преценката на прокурорите дали и на кого да повдигат обвинение.

"Обвинение се повдига след събиране на достатъчно доказателства. Преценката дали е извършено такова престъпление се прави от наблюдаващия прокурор. Хора от изпълнителната власт нямат право да се месят при формирането на такава преценка", заяви зам.-градският прокурор на София Чавдар Пастованов. 
 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК