Стопанската академия в Свищов се разпада, спешно са необходими 2 млн. лв.

Сградата вече е неизползваема

07.02.2022 | 18:03 Редактор: Искра Ангелова

Един от основните корпуси на Стопанската академия в Свищов пропада. Сградата вече е неизползваема и се нуждае от спешно укрепване и ремонт, които ще струват около 2 млн. лв., с които Висшето училище не разполага и ще търси помощ от държавата.

Основният корпус в Стопанска академия е строен преди близо 4 десетилетия, но основите му са положени върху силно песъчлива почва, което води до сериозно разместване на земните пластове. Огромни пукнатини зеят опасно върху фасадата, също така по стените на аудитории и кабинети.

"След като специалистите казаха, че трябва да приведем обекта в аварийно състояние, ние се доверихме и има опасност от конструктивни проблеми на плочи, армировки и самото отделяне, и разцепване на сградата, което може да доведе до по-сериозни последици", каза помощник-ректорът по стопанската част на СА Венцислав Танев.

Предварителните разчети сочат, че укрепителните дейности ще струват близо 2 млн. лева. Академията обаче няма нужните средства и търси помощ от държавата.

"По-скоро мислим, че проблемът е почвата под сградата. Инициирах среща с министъра на образованието и науката - академик Денков, той прояви разбиране и пое ангажимент да ни финансира", коментира ректорът на Стопанската академия проф. Марияна Божинова.

С казуса са запознати и народни представители.

"Проблемът се оказа сериозен - има сериозно пропукване на едната част от към библиотеката на тази сграда. Поех отговорност да разговарям с ръководството на Министерството на образованието", заяви Момчил Иванов от "Има такъв народ".

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК