Основна сграда на Стопанската академия в Свищов пропада

Корпусът е строен преди близо 4 десетилетия

07.02.2022 | 16:15 Редактор: Искра Ангелова
Основна сграда на Стопанската академия в Свищов пропада

Основна сграда на Стопанска академия в Свищов пропада заради движение на земните пластове. Сградата вече е със запечатани аудитории кабинети, тъй като се нуждае от спешно укрепване и ремонт, които ще възлязат около 2 млн. лева. Академията няма нужните пари и търси помощ от държавата.

Корпусът е строен преди близо 4 десетилетия, но основите му са върху льосови плочи, което води до движение на земните пластове. Огромни пукнатини зеят опасно по фасадата, както и в аудитории и кабинети. Екип на УАСГ вече е направил обследване и е излязъл със становище, информира БГНЕС.

"Имаме от няколко години проблем и то с основната ни учебна сграда, това е факултетският корпус - една част от нея, а именно северната част. Проблемът се задълбочава, и още през 2019 година поканихме екип от Университета по архитектура, строителство, и геодезия, които направиха обследване и груба оценка. Ремонтът излиза около милион и двеста, които в днешно време могат да стигнат и до два милиона. Тази седмица ще дойде екип от Минно-геоложкия университет. Смятаме, че проблемът е почвата под сградата, - свлачище и подпочвени води, така, че те ще обследват и почвата. Аз инициирах среща с министъра на образованието и науката академик Денков, той прояви разбиране и пое ангажимент Министерството да финансира ремонт след като изпратим писмо с техническата документация", съобщи ректорът на Стопанска академия проф. Марияна Божинова.

С проблема са се ангажирали и великотърновски депутати, които също ще търсят финансова подкрепа от МОН.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК