Населени места на тъмно: По-голяма опасност от катастрофи в общините

Сметката за ток на Костинброд се е увеличила 3 пъти спрямо декември миналата година 

06.02.2022 | 19:00 Редактор: Ваня Кузманова

По-голяма опасност от катастрофи в общините, където има въведен режим на уличното осветление. За това предупреждават от асоциацията на пострадалите при катастрофи. В много населени места заради високите сметки за ток уличните лампи не светят.

Квартал "Триъгълника" във Велико Търново вече пести от улично осветление заради високите сметки за ток през последните месеци. 

"Прибирам се преди да спрат електричеството, защото в 18 часа спират уличното осветление в нашия квартал. Аз снощи гледам без малко едно дете да пострада на на пешеходната пътека, защото не се вижда, вижда се колкото свети отстрани", разказа жител на Велико Търново. 

Притеснени от липсата на осветление са и в Костинброд. 

"Опасничко е все пак има доста кучета и си има хора, които излизат. Нормално е да се притесняваме като на никой не му приятно да живее в мрак и тъмнина. Някои са до късно на работа, сутрин също пак, но по тъмното как ще излизаш, като не се вижда нищо", разказа жител на Костинброд. 

Сметката за ток на община Костинброд се увеличила три пъти спрямо декември миналата година. Местната власт вече се справя трудно и затова е въвела режим на осветлението в някои части на града. 

"Загасихме най-големите знамена на наша територия, угасихме някои паркови осветления в градинки, на някои паметници угасихме осветлението и може би предстои да загасим и осветлението по квартали, защото е доста трудно да се справим с тези високи сметки", каза зам.-кметът на Костинброд Александър Ненов.  

От гледна точка на безопасността на пътя според експертите е по-добре без осветление първо да остават по-крайните квартали, където няма натоварен трафик. 

"Липсата на добра маркировка, липсата на осветление в общините ще доведе до доста пътни инциденти с пешеходци особено в малките населени места, където има много възрастни хора, защото се обличат с тъмни дрехи, ходят по платното това е проблем, който съществува от доста време в България", посочи Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи. 

От асоциацията съветват хората в населените места, където има режим на осветлението да носят по възможност светлоотразителни дрехи.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Кого трябва да компенсира държавата заради високите цени на тока и газа?

Всички домакинства, но само и единствено тях - без бизнеса.
19%
Единствено бизнеса - няма пари за всички домакинства, а и е важно предприятията да работят.
9%
Само болниците, училищата, детските градини и общините.
16%
Не трябва да компенсира никого, а да намери начин да спре поскъпването на услугите.
56%
Общо 501 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК