Промени в Борисовата градина: Ще има ли ново строителство и сеч?

Граждани се събраха на символичен протест, за да изразят недоволството

04.02.2022 | 19:12 Редактор: Жаклина Иванова

Днес е последният ден за подаване на становища по новия устройствен план на Борисовата градина в столицата. Общински съветници предупреждават за ново строителство и сеч. Граждани се събраха на символичен протест, за да изразят недоволството си срещу готвените промени.

Новият устройствен план на Борисовата градина предлага изсичане на растителност, алармира общинският съветник Марта Георгиева.

"Предлагат, да кажем, тоалетна в средата на гората, за която трябва да разкопаят цялата гора, да прокарат канализация, електричество, съответно алеи, обслужване. Тази част ще се урбанизира", каза тя.

Борисовата градина влиза в територията на 3 столични района - "Средец", "Лозенец" и "Изгрев".

Важно е да има устройствен план, който обаче да е в полза на обществения интерес, посочи кметът на "Лозенец" Константин Павлов.

Хората са против изсичането в Борисовата градина. В Столичната общината са постъпили стотици жалби против новия устройствен план.

Проектантът на устройствения план - архитект Атанас Ковачев, уверява, че ново строителство не е предвидено и растителност няма да падне.

"Сегашните имоти включват различни терени - и частни, и общински, с цел да не може частникът да прави каквото си иска, а да получи съгласие и разрешение от общината. Да блокираме техни идеи, които са несъвместими с парковия характер", изтъкна той.

Идеята е да бъдат изкарани колите от парка и да бъдат реставрирани старите емблематични постройки на Борисовата градина, добавя още архитектът.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК