С цветя и венци: Стотици почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим в София

Според наследниците им жертвата им не е била напразно

01.02.2022 | 19:50 Редактор: Ваня Кузманова

Стотици почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим в София. Те поднесоха цветя и венци пред параклиса и мемориалната стена до НДК в столицата. А близки на репресирани си спомниха за преживяното от близките им. 

На тази дата през 1945 година Народният съд осъжда на смърт регенти, депутати, министри, офицери и общественици, а присъдите са изпълнени същия ден. 77 години след тази черна дата пред черната стена почит отдава и Балчо Балчев, чийто баща е бил репресиран от режима. 

"Баща ми Димитър Балчев се спомина 2011 година. Лежал 2 години в Белене без съд и присъда като младо момче. От казармата е бил вдигнат, заради това, че е чел земеделска литература и е пеел коледарски песни. Аз знам от малко дете, че нашето семейство е по-различно", разказа Балчо Балчев.

С букети цветя и свещи десетки се преклониха пред мемориалната стена. Оказва се обаче, че част от младите хора трудно намират информация за тези събития. 

"Нито ми е обяснено какво представлява политическият режим в България, нито как е дошъл на власт и сам съм си търсил истината за тези неща, тъй като те не се преподават, както трябва в учебниците и в училище. Масово се премълчава и макар че има уроци в учебниците, те не се преподават", разказа Николай Колев. 

Почит отдадоха и политици и обществени. 

"Нека никога повече такава трагедия не се случва в българския народ, на българската държава. Младите хора знаят и пазят нашата демокрация, колкото и да е крехка", каза бившият президент Росен Плевнелиев. 

"Трябва да пазим тази памет, но и да помним уроците на историята", посочи Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 година са убити и хвърлени в общ гроб десетки българи. А според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени над 28 хил. души, а хиляди са убити. Според наследниците им жертвата им не е била напразно. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК