За искането на МВР имунитетът на Пеевски да бъде свален - говори един от адвокатите му

"Сега целта е да се активизира спиралата на една манипулация", каза Александър Ангелов

01.02.2022 | 18:55 Редактор: Искра Ангелова

ГДБОП проверява народния представител Делян Пеевски за пране на пари и корупция. Новината съобщи вестник "Сега", а от пресцентъра на МВР потвърдиха за Новините ON AIR, че резултатът от проверката вече е изпратен в специализираната прокуратура.

Докато депутатът е с имунитет, разследване не може да има. Потърсихме Делян Пеевски, за да го попитаме склонен ли е сам да се откаже от имунитета си. Пред Bulgaria ON AIR обаче говори един от неговите адвокати - Александър Ангелов, който определи искането на МВР като манипулация.

"Това са пълни глупости. Миналата седмица делото "РИКО", което се водеше в САЩ срещу Делян Пеевски беше прекратено, но определени кръгове имат интерес името на Пеевски да остане в обращение. Сега целта е да се активизира спиралата на една манипулация и това съобщение да се пръсне в медиите. Най-голям интерес от това имат Иво Прокопиев и кръгът "Капитал", каза адвокат Ангелов.

Според Конституцията депутатският имунитет може да бъде поискан само от главния прокурор на републиката, обясняват експерти по наказателно право.

"Нито ГДБОП, нито МВР могат да искат имунитет на народен представител. Това може да извърши евентуално главният прокурор или самото НС по своя инициатива. За да стане това трябва да се установи по категоричен начин, че този народен представител е извършил тежко умишлено престъпление. Ако обществеността очаква това да се случи след ден, два, три, просто няма да е реално подобно очакване. Наистина не сме на ръка разстояние от сваляне на имунитета на народния представител Делян Пеевски, ако въобще се съберат данни да се развие тази процедура", коментира адвокат Людмил Рангелов.

Според адвокат Николай Хаджигенов обаче в случая са налице достатъчно данни, за да има официално искане от обвинител номер 1.

"Обикновеният депутат Делян Славчев Пеевски влезе преди 10 години в парламента с 3 000 лева и един "Опел", сега е мултимилионер. Свети по "Магнитски", разпродава имущество за десетки милиони и това не го видя никой, освен новият вътрешен министър", подчерта Хаджигенов.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК