След скандалните разкрития на Борис Бонев СО видя опит за дискредитация

"Нямам щастлив ден, откакто съм влязъл в общината", сподели Кристиан Кръстев

30.01.2022 | 19:00 Редактор: Здравко Черкезов

Уличното осветление в София предизвика напрежение между независимия общински съветник от "Спаси София" Борис Бонев и заместник-кмета по транспорт Кристиан Кръстев. Според Бонев обществената поръчка, която е разделена между две фирми, е с много завишени цени. Кръстев контрира, че е успял да намали цените чрез анекс с компаниите.

73 млн. лв. е стойността на обществената поръчка за изграждане и поддръжка на улично осветление, сключена с две фирми. Това което прави впечатление на Бонев са различните цени на една лампа в двете фирми. 

"Ако този стълб зад мен падне, ще платим 1600 лв., за да го подменим. А няколко метра встрани, защото друга фирма отговаря и стълбът падне, ще платим 5800 лв. Това е огромна разлика, която не може да бъде обяснена с логически аргументи", Бонев

От Столичната община видяха видяха опит за дискредитация в изнесените данни от Бонев  

"Когато протоколът дойде при мен, аз забелязах, че концепцията на едната фирма е да има по-високи цени за изграждане, а другата по-високи цени за поддръжка. Затова аз поканих фирмите и казах, че няма да подпиша договор с тях, докато не редуцират цените. В крайна има такива анекси и с двете фирми", обясни Кръстев.

"За поддръжка и за изграждане има отделни бюджети в обществената поръчка и няма как по-евтината поддръжка на едната фирма да компенсира по-ниската цена при изграждането на осветлението", отсече Бонев.

"Ние отидохме в най-обикновен магазин, закупихме част от нещата в количествената сметка, ние платихме за 5 артикула 139 лв., СО ще плаща за тях 910 лв. за тях – отново огромна разлика", илюстрира общинският съветник.

"Това може да отговори комисията - дали това е било най-добрият вариант. Който не работи, той не греши. Столична общината сравнява цените на единия и другия участник, а не цените на пазара към участниците", заяви зам.-кметът по транспорта.

Към  момента ресорът "Улично осветление" се управлява от Кристиан Кръстев. Според Бонев прехвърлянето на осветлението от сектор "Строителството" е направено умишлено. 

"Това беше нещо, на което лично той много държеше и след като това се случи, беше пуснат и този търг за 73 млн. лв.", алармира общинският съветник от "Спаси София".

"Откакто съм влязъл в общината, аз нямам един щастлив ден. Всеки ден има грижи и проблем, за мен това е проблем, ако за него е възможност, сметнете що за човек е", контрира зам.-кметът по транспорта.

По казуса отношение взе и министър председателят Кирил Петков, който разпореди проверка и отново лансира идеята Антикорупционната комисия да е с разследващи функции. Кметът на София Йорданка Фандъкова също разпореди проверка.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Сатир
преди 2 години
Внимание "смучи софия" !!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 2 години
Този зам. кмет е и с двата крака за затвора. Да си харчи там комисионните. Сигнализирай за неуместен коментар