Хем ме има, хем ме няма: Мъжът без ЕГН се сблъска с нов Параграф 22

Той е наполовина руснак, наполовина българин

28.01.2022 | 18:03 Редактор: Искра Ангелова

Преди дни ви разказахме за мъж, който живее без гражданство и без ЕГН, заради допусната грешка от институциите у нас. Междувременно управляващите обмислят актът за раждане да стане равносилен на документ за самоличност. Може ли това да помогне на Иван да работи, гласува и шофира, без да има правни пречки?

Повече от година Иван Стефанов, който е наполовина руснак, наполовина българин, всъщност е гражданин на ничия земя.

"След изваждане на дубликат от акта за раждане, където ми беше преписано гражданство на СССР, каквото никога не съм имал. Към днешна дата съм с невалидни документи и без ЕГН", сподели той.

Районната община "Сердика", издала документа, така и не отговори на запитванията ни. От Министерството на правосъдието обаче ни отговориха, че ако Иван иска да стане легитимен гражданин на България, трябва да подаде необходимите документи за придобиване на българско гражданство.

За Иван тази възможност го сблъсква с нов Параграф 22 - да подаде документи като свидетелство за съдимост и медицинско свидетелство, които всъщност в момента няма как да издаде.

"Т.е те нямат никаква стойност - хем ме има, хем ме няма, едва ли не. Как да кандидатствам наново за българско гражданство? Като какъв?", попита Иван Стефанов.

Междувременно промени в Закона за българските лични документи, предложени от вътрешното министерство, предвиждат актът за раждане да стане равносилен на документ за самоличност. Идея, която депутатите приемат различно.

"Личната карта и шофьорската книжка са с различни типове защити, докато на актовете за раждане – те са документи, които без особена мъка и затруднение могат да се подправят. Това равенство в документите за самоличност и акта за раждане трябва да е само в строго определени случаи - когато се вадят различни типове документи, когато има спор по отношение на гражданството", коментира бившият министър на вътрешните работи от "Има такъв народ" проф. Николай Радулов.

"На практика си е документ, издаден от българската държава, така че е нормално с акт за раждане да се кандидатства за други документи за самоличност", добави Владислав Панев от "Демократична България".

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Петър
преди 5 месеца
Този човек бая хора е завлякъл и някой го е премахнал Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
демоникрация
преди 2 години
Цялата ни държава е един параграф 22! Сигнализирай за неуместен коментар