Бивш министър на отбраната: Управляващата коалиция ще води проруска политика

Пълна дезинформираност и липса на последователност при взимането на решения, посочи Николай Ненчев

27.01.2022 | 21:21 Редактор: Здравко Черкезов

"През цялото време се придържаме към опорните точки на Москва. Тук се извършва интервенция, води се хибридна война. Но вместо да постигнат целта си, Русия и Путин направиха точно обратното – обединиха демократичната общност и създадоха напрежение в управляващата коалиция, която несъмнено ще води проруска политика", коментира бившият министър на отбраната Николай Ненчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той прогнозира, че коалицията ще бъде преформатирана при внасянето на позиция спрямо Русия в Народното събрание:

"Допускам, че БСП няма да подкрепи инициатива за мерки и действия от нашите партньори в НАТО. Допускам и че част от "Има такъв народ" ще бъдат разколебани. Не съм убеден за "Продължаваме промяната", самите те са объркани и не знаят какво да направят", посочи Ненчев пред Bulgaria ON AIR.

Обезпокояващи са сигналите от "Дондуков" 2, смята гостът в студиото.

"За пръв път в новата ни история вицепрезидентът прави остра бележка към МС. Това не е нейна работа. Съвсем неочаквано пък друг съветник на държавния глава в прав текст каза – "Ако България се намеси в този конфликт, вие си отивате". Тези заплахи са несъвместими с правната, политическата и демократичната логика, към която се придържаме", категоричен бе бившият министър на отбраната.

По думите му България демонстрира пълна дезинформираност и липса на последователност при взимането на решения. За пример той посочи заявката, че български батальон ще участва в съвместно учение с НАТО, както и обещанието на външния министър Теодора Генчовска, че ще охраняваме небето на РСМ.

"Външният министър представи един доклад, който съответстваше на националните ни интереси, но тази позиция не бе споделена нито от министър-председателя, нито от министъра на отбраната, които говореха за съвършено различни неща", изтъкна Ненчев.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК