Истината е по-страшна от официалните данни, болните у нас са в пъти повече?

Пикът на петата вълна на Ковид-19 ще бъде в средата на февруари, през март ще отслабне

27.01.2022 | 14:20 Редактор: Елеонора Танева

По последни данни на Националния център по заразни и паразитни болести заболеваемостта от Ковид-19 у нас е 1643 на 100 000 души. Всички области са в "тъмночервената зона", в "червената" е само област Кърджали.

Пикът на петата вълна на коронавируса у нас ще бъде в средата на февруари, когато страната ни ще достигне 63 000 новозаразени дневно. Това прогнозира математикът проф. Огнян Кунчев. Според него официалните данни се разминават от действителността и болните от Ковид-19 в страната реално са в пъти повече.

"Тези, които са без симптоми, не се тестват. Това са около 40 хил. души, които се заразяват средно на ден. Очакваният пик е в средата на февруари. Тогава ще достигнем 63 000 новозаразени, като включваме и тези, които не показват никакви симптоми", прогнозира проф. Кунчев.

Той очаква петата вълна да отслабне в началото на март и да е в миналото в началото на май. Според математическите изчисления, със или без ограничителни мерки, до началото на лятото заразените у нас ще бъдат милиони.

"Когато имаме 3,5 млн. души без никакви мерки, хоспитализираните ще бъдат около 40 хиляди. Нужда от реанимация ще имат 5600 пациенти, след това ще починат 2100 души. Устройва ли ни това, за да не въвеждаме мерките?", попита математикът от БАН.

По думите на проф. Кунчев неофициалната статистика за смъртността в България също е в пъти по-голяма – 57 000 души от началото на пандемията. А дори и по официалните данни по този показател страната ни остава на едно от челните места в Европа.

"Виждаме смъртността в България, която съпоставена със смъртността в Германия е 8 пъти по-висока на глава от населението. Това са много големи цифри", отбеляза ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

Според него рискът от постъпване в болница с Омикрон е 70% по-малък от този при Делта, а съотношението в смъртността е 1:10.

Подобни данни отчитат и от Европейския център по превенция и контрол на болестите. От всички, които са били с Омикрон, 1,14% са били хоспитализирани, 0,16% са се нуждаели от интензивно легло, а 0,06% са починали.

"А по-лекото протичане на Омикрон служи като щит срещу другите варианти на Ковид-19", допълни проф. Кунчев.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК