Валентин Николов: Някой трябва да плати задържането на цените на ток и газ

Електрическа енергия имаме, но не можем да я задържим в България, каза бившият шеф на БЕХ

24.01.2022 | 13:00 Редактор: Таня Харизанова

„В Закона за енергетиката е ясно описан механизмът, по който независимият регулатор, който съставен чрез директива и по правилата на Европейската комисия, трябва да формира цените. Има съответно поднормативни актове, ако се водим по тях, цената вече трябваше да е по-висока, а задържането на тази цена, нека да не създаваме илюзии, трябва някой да я плати. Така че при всички случаи, ако се запази методиката, трудно може да се измисли нова. Ще има нови цени на ток, газа знаем всеки месец се определя, които съответно ще компенсират забавянето. Дали ще има по-високи цени вече зависи от новата власт“. Това каза в предаването „Опорни хора“ Валентин Николов, бивш изпълнителен директор на БЕХ.

Според Валентин Николов, „това е въпрос на компенсация, тоест, новата власт от къде ще намери пари и по какъв начин ще компенсира хората и бизнеса, защото да не забравяме, за да имаме конкурентен бизнес, ние трябва съответно да им даваме и конкурентни ресурси, а един от конкурентните ресурси това е нашата електрическа енергия“.

Той припомни, че миналата година по същото време цената на електрическата енергия е била около 120 лева на мегаватчас. Сега е 420 лева, тоест над 3 пъти и повече се вдига цената на електрическата енергия. „Бизнесът ползва някъде около 22 тераватчаса на годишна база, тоест ако искаме да го компенсираме спрямо миналата година, трябва да умножим 20 тераватчаса по 300 лева, това са 6 милиарда лева, говорим само за компенсация за електрическа енергия, без ток, без пренос, без достъп и т.н.“, изчисли Валентин Николов.

„250 лв. таван, това при всички случаи няма да компенсира бизнеса до нивата, които са били“, добави енергийният експерт.

„Ние чрез дългосрочните договори сме си осигурили доставките на газ, а цената е ясна, електрическа енергия имаме, но за жалост не можем да я задържим в рамките на България“.

„Около 1 милиард кубически метра трябва да постъпят годишно от Азербайджан, добави Валентин Киколов. „Но нямаме интерконектор. Това създава предпоставка да имаме съвсем други условия и тези други условия подтикват към преговори. При всички случаи, при тези преговори присъства човек от Българския енергиен холдинг и от консултанта, който е по английско право, те фактически консултират Българския енергиен холдинг в отношението им с азербайджанците. Така че, преговори има при всички случаи. Много хора си мислят, че като имаме договор за доставка, той може да мине откъдето си иска, не става с конкретни описания. Миналата година на база анекса, който бяхме сключили с Азербайджан, мисля че около 50 дена нямахме доставка на газ и те трябваше да бъдат компенсирани от други места, за да може да няма претенции към „Булгаргаз“. Тоест тази условност създава много несигурност на доставките. Там важи една от точките „Take or pay”, тоест вземаш или плащаш. Ако не вземем газа на точката, където сключен договора, плащаме цялата газ без да я вземем“.

Когато бъде изграден интерконектора, „продължаваме преговорите с Азербайджан, но на друга точка за достъп и с всичките условности на това“, каза Валентин Николов.

Според бившия шеф на БЕХ, сагата с „Булгаргаз“има политически цели. „Едната от целите е смяната на ръководството на „Булгаргаз“. Защо искат да го сменят? Единият от вариантите е газа, който Булгаргаз доставя на своите клиенти - 40% по-евтин отколкото на спот пазарите в Европа. Тоест, някой иска да прибере тази разлика. Вторият вариант също е възможен, може и комбинация от двете. Все пак знаем, че Николай Павлов беше министър от служебното правителство на Радев“, допълни ексшефът на БЕХ.

Относно обвиненията към „Булгаргаз“, Валентин Николов заяви, че компанията „прави всичко възможно да докара цялото количество газ, което е по договора с „Азербайджан газ съплай“. Няма как да лобира в едната или другата посока. При всички случаи руската страна в момента печели, но печелят и Азербайджан, защото те продават разликата от този газ на италианския пазар, където е много по-скъп“.

Целия разговор гледайте във видеото!