В страни със задължителна ваксинация мерките падат, у нас - повече пациенти в болниците

Според експерти хората трябва да бъдат убедени да се имунизират чрез представяне на факти

23.01.2022 | 13:42 Редактор: Искра Ангелова

Продължава да расте процентът на положителните проби за Ковид-19. Всеки четвърти направен тест през последното денонощие е бил положителен. 6 630 са новите случаи при направените 26 541 теста. Най-много са новите случаи в София, Бургас и Пловдив. 

Активните случаи нарастват за пръв път от началото на пандемията, като вече са над 200 000. А според експерти в страната няма да се въведе задължителна ваксинация, но хората трябва да бъдат убедени да се имунизират чрез представяне на факти.

Според новия план на правителството за справяне с пандемията, мерки ще се налагат спрямо това каква е заетостта на интензивните Ковид легла.

"Tам е най-тясната част в здравната система, която трябва да поеме тези пациенти. Тук се взема предвид и наличния персонал, който не е карантиниран, не е болен, защото леглата сами по себе си не могат да лекуват", коментира изпълнителният директор на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

"Винаги могат да се добавят и други легла, така че няма опасност, в която една болница да изчерпа напълно всички възможности и да не може да приеме повече болни. Винаги могат да се трансформират легла", сподели бившият министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.

Според двамата експерти едва ли ще се стигне до задължителна ваксинация в България, въпреки че има страни, които я наложиха, и сега на места отпадат ограничителните мерки.

Отмениха я, но в тези страни ваксинацията е на 90% от населението. Вече няма смисъл от задължителен момент. Не е въпросът на задължение, а да бъдат убедени хората с факти от експерти. "Зеленият сертификат" трябва да се използва и да съществува, но трябва да има контрол", допълни проф. Начев.

"Зеленият сертификат" ще отпадне тогава, когато няма опасност от масово заразяване, когато няма да има толкова много болни, които да пълнят интензивните отделения", категоричен е проф. Гайдарски.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
доктор
преди 2 години
Фалшиви новини!!! да не би в Англия ваксинацията да е задължителна яе мерките са паднали. ***! Сигнализирай за неуместен коментар