Проф. Начев: Здравеопазването е недофинансирано, парите изтичат не по предназначение

Според него повишаването на ваксинационния процес е въпрос на информация и убеждения

22.01.2022 | 20:16 Редактор: Теодора Патронова

Ефективен ли е новият план на властта за справяне с пандемията от Ковид-19?

"Планът е съобразен с характеристиките на Омикрон, за който знаем, че е по-заразен, но пък заболяването протича по-леко. Затова не е важно колко са заболели на 100 хиляди, а колко са свободните легла,  по-специално колко са свободните интензивни легла, защото това е частта в здравната система, която трябва да поеме тези пациенти. Тук се взема предвид и наличния персонал, защото леглата сами по себе си не могат да лекуват. Така че мисля, че е положителен", коментира изпълнителният директор на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев в "Опорни хора".

Според него повишаването на ваксинационния процес е въпрос на информация и убеждения.

"Тук даваме трибуна на хора, които са откровени антиваксъри, които споделят полуистини, непроверени неща, в някои случаи чисти лъжи в името на свободата на словото. Свобода на словото трябва да има, но тя не трябва да е в ущърб на обществото", подчерта проф. Начев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът обърна внимание, че няма конкретни мерки срещу неспазването на правилата със съответни санкции. 

"Не е въпросът ваксините да са задължителни, а да се убедят хората. Ще бъдат убедени с факти, които се изнасят от експерти и не се допускат хора, които не разбират от тази материя да говорят какви ли не неща. Трябва да има експертни групи", заяви проф. Начев. 

Изпълнителният директор на болница "Св. Екатерина" разясни, че за да има ефект от "зеления сертификат" - трябва да има контрол. 

"Финансирането на болниците е объркано. То трябва да се промени. Трябва да бъде обвързано с качеството и обема на дейността. Последните 10 години минималната работна заплата скочи два пъти и и половина. С нея заедно се покачват всички останали заплати. Покачиха се цените на електроенергия, топлоенергия, вода и консумативите, които се използват в медицината. Пътеките стоят същите", каза проф. Начев. 

Той добави, че три пъти са се качили разходите на болниците от 2004 година досега. По думите му здравеопазването е недофинасирано, защото парите изтичат не по предназначение. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК