Властта отиде на кино, обеща да вдигне бюджета за култура

На премиерата на филма "Петя на моята Петя" присъства премиерът Кирил Петков и четирима министри

21.01.2022 | 19:45 Редактор: Здравко Черкезов

Звездна галапремиера на филма "Петя на моята Петя" в София. Лентата е носител на "Златна роза" за дебютен филм. На премиерата присъства премиерът Кирил Петков и четирима министри от кабинета.

"Мечтая да живея в дом, който да побира цялото море…"

Филмът, вдъхновен от живота на бургаската поетеса Петя Дубарова, докосна не само зрителите, но и властта. Кирил Петков поздрави авторите и актьорите за професионализма и сподели, че филмът е вълнуващ. Свидетел на това става актьорът Иван Матев. 

"Каза хубави думи за филма и съответно каза, че колегата Василев е обещал да вдигне бюджета за култура и мисля, че днес има някакъв факт по темата. Хубаво е властта да участва в културата, защото културата на една нация е това, което ще е въздигне като мислене и ще убие чалгата…", сподели Матев.

"Политиката в областта на културата: с 28 млн. лв. се вдигат средствата за кинопроизводство, с 31 млн. лв. се вдига подкрепата за българските творци, които поради Ковид пандемията не могат да работят пълноценно", посочи финансовият министър Асен Василев.

Филмът е трябвало да бъде готов през 2019 г. , но заради Ковид пандемията се забавя. Излиза в годината, в която честваме 60 г. от рождението на поетесата. 

"Петя на моята Петя" разказва по интересен и въздействащ начин историята на едно съвременно момиче на име Петя, чиято съдба се преплита с тази на бургаската поетеса и я повтаря… но не съвсем.  

Филмът, режисиран от Александър Косев, е красив и поетичен, а екипът призовава,  ако поне мъничко се почувствате като Петя, да споделите емоциите си през каналите на филма в социалните мрежи с хаштаг  #АзСъщоСъмПетя". 

"Всички към киносалоните, гледайте го този филм, гледайте българско кино и то на кино…", призова Иван Матев.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК