Какви са проблемите в земеделието и как може да бъдат решени по най-добрия начин

"Във възможно най-кратки срокове трябва да бъдат изплатени компенсациите", заяви Стефан Бурджев

20.01.2022 | 21:16 Редактор: Ваня Кузманова

Тежки ли са преговорите за стратегическия план в земеделието? 

"Проблемите са много. В продължение на дълги години предишните управления не са обръщали внимание на животновъдството и зеленчукопроизводството", заяви зам.-министърът Стефан Бурджев в студиото на "Денят ON AIR"

"В сектор животновъдство в момента проблемите са доста поради световната пандемия. Големите проблеми в момента, особено за оръжейните производители, са много по-високите цени на енергоносителите", посочи гостът в студиото.  

По негово мнение две са основните мерки за животновъдството, които могат да подсигурят и да не фалират различни ферми. 

"Освен текущите проблеми, има много регулаторни норми, които трябва да се променят. В момента всяка браншова организация почти е представила писмено искане за подкрепа", посочи Стефан Бурджев пред Bulgaria ON AIR. 

По думите му на база на тези факти и аргументи, те ги представят пред министъра на финансите и се опитват да ги защитят и обосноват.  "Сега е наистина много по-трудно, Асен Василев иска ясни разчети. Той не е против да се дават пари, но иска да има контрол", допълни гостът. 

"Във възможно най-кратки срокове трябва да бъдат изплатени компенсациите. Имаме предложение за намаляване ДДС на храните. Това ще спомогне да не се качват цените за потребителите", заяви зам.-министърът. 

На въпроса определили ли са какъв да е таванът на субсидиите, Стефан Бурджев: 

Това е един от най-болните въпроси. Ние трябва да пренасочим ресурс, който може да способства да се разпредели върху тези, които са по-малко подкрепяни. 

"Министерството на земеделието е огромна институция, с много ресурс, много направления. В момента има процеси на преструктуриране", каза още събеседникът. 

И завърши, че институцията, която прилага кредитирането по желание на браншовете, е Държавен фонд "Земеделие", а кредитите се предоставят при лихвен процент не по-голям от референтния.  

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК