Три агенции излизат от състава на Министерството на земеделието

Сертифициращата агенция ще бъде към Министерството на финансите, а БАБХ и ИАГ - към МС

11.01.2022 | 17:13 Редактор: Теодора Патронова
Три агенции излизат от състава на Министерството на земеделието

От състава на Министерството на земеделието излизат Изпълнителната агенция "Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове", отговорна за верността на финансовите отчети и изградената система за контрол в Разплащателната агенция на България, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Това обяви на брифинг министърът на земеделието Иван Иванов.

Сертифициращата агенция ще бъде "под шапката" на Министерството на финансите, а до шест месеца БАБХ и ИАГ ще преминат под ръководството на Министерския съвет, съобщи БТА.

На брифинга днес министър Иванов представи и новия си екип от четирима заместници. Стефан Бурджев е ресорен зам.-министър по животновъдство, поземлена реформа, държавни помощи, морско дело и рибарство, Изпълнителна агенция по лозата и виното, Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството. Момчил Неков ще отговаря за Стратегическия план и евроинтеграцията, Програмата за развитие на селските райони, пазарните мерки, агрохранителните вериги. Иван Христанов - за растениевъдството и БАБХ, биологичното производство, директните плащания, борбата с градушките, а Атанас Добрев - за горите. Тодор Байчев е парламентарен секретар.

Съкратените преди Коледа пенсионери във ведомството ще бъдат поканени на работа след анализ в кои дирекции и служби има нужда от експерти, но на граждански договор.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК