Данчев: Министерството на икономиката се пребори за помощ за малките и средните предприятия

"Нашата идея е бизнесът да не бъде затварян без да са ясни компенсаторните мерки", заяви той

15.01.2022 | 08:43 Редактор: Жаклина Иванова
Данчев: Министерството на икономиката се пребори за помощ за малките и средните предприятия

"Министерството на икономиката и министър Нинова се преборихме за безвъзмездна финансова помощ в полза на малките и средните предприятия, за които е нашата голяма грижа", съобщи пред национални медии заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев.  

Предвижданата помощ в случай, че се стигне до четвърти етап на пълно затваряне, е в размер на 20% от средните нетни приходи на тези предприятия за 2021 г., като таванът на помощта е до 100 хил. лв.

"Нашата голяма грижа в тази ситуация е свързана именно с тяхното оцеляване, защото те са 90% от икономиката в страната", бе категоричен той.

По отношение на критериите за кандидатстване, той заяви, че всички сектори от българската икономика, които ще бъдат затворени със заповед на министъра на здравеопазването и отговарят на критериите за микро, -малки и средни предприятия, ще имат практически достъп до тази мярка.

"Нашата идея е бизнесът да не бъде затварян без да са ясни компенсаторните мерки, на които може да разчита. Затова амбицията ни е този път мерките да са ясни, предвидими и адекватни", поясни той. Помощта по всяка вероятност отново ще бъде администрирана от НАП.

Зам.-министър Данчев изтъкна още, че Министерството на икономиката и индустрията предвижда да инициира срещи с представилите на заинтересованите браншове.

След като Административният съд София-град отхвърли жалбата на "А1 България" и "Теленор България" срещу заповедта на министър Нинова, с която се забранява на търговеца да използва нелоялна търговска практика, икономическото министерството успя да се пребори и за безвъзмездна финансова в помощ на малки и средните предприятия, посочват от пресцентъра на БСП.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК