Филип Димитров: Обявяването на независимостта на Македония беше много важен ход

"Дипломацията не е прозрачно явление", заяви конституционният съдия 

15.01.2022 | 20:40 Редактор: Ваня Кузманова

Преди 30 години на 15 януари 1992 г. се решава България да обяви подкрепа за независимост на Македония.

"Отидох в Народното събрание, за да обявя, че България признава Македония. Две-три големи фигури в управляващото мнозинство бяха против. Почти цялата опозиция беше против, но това е разбираемо. Според мен този ход беше много важен", заяви конституционният съдия Филип Димитров в студиото на "Опорни хора".

По думите му това, което е било най-важното, е, че думата Македония за България има много специфично значение.

"В онзи момент имаше усещане в нацията, че това е нещо хубаво. Знаех обаче, че винаги е лесно да бъдат подхлъзнати хората по линията на патриотичните викове. Те биха могли да доведат до вредни последици и за РСМ, и за България", коментира Филип Димитров пред Bulgaria ON AIR. 

"В момента хората са се побъркали на тема публичност и прозрачност. Дипломацията не е прозрачно явление. Самото управление на държавата не може да бъде 100% прозрачно, макар че в някои нейни сфери това трябва да е така", заключи конституционният съдия.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Естествено
преди 2 години
че ще защитава националното предателство, което извършиха с Желев. Някой изненадва ли се? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf
преди 2 години
Политика те се движи по архаични линии на отношения, но вече всичко е толкова различно. Време е за преосмисляне на много нива! Сигнализирай за неуместен коментар