Кирил Петков за отнетия достъп на Цацаров: Няма да има нито един човек над закона

Адвокат Николай Хаджигенов видя скрит сценарий в подадената от бившия обвинител номер 1 оставка

14.01.2022 | 18:42 Редактор: Искра Ангелова

Сотир Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация от ДАНС. Това стана ясно ден след като ръководителят на антикорупционната комисия съобщи, че ще подаде оставка през март. Цацаров отправи обвинения към премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков, че са оказали натиск върху ДАНС.

Сотир Цацаров се е провалил на контрола за надеждност и затова губи правото си на достъп до класифицирана информация. Това би затруднило работата му в КПКОНПИ. Самият Цацаров през съобщение до медиите обвини в натиск премиера Кирил Петков и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Днес в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация. Отнемането е на основание, че лицето е извършило нарушение на закона. Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ", заяви Цацаров.

Темата стигна и до парламента. Част от народните представители приветстваха решението му да подаде оставка.

"Ние считаме, че общественото доверие към него като шеф на КПКОНПИ е изчерпано", каза депутатът от "Продължаваме промяната" Петър Кулински.

"Смятаме, че неговата оставка е много закъсняла и ненавременна", коментира народният представител от "Възраждане" Цончо Ганев.

Други изразиха съмнение за връзка между подадената оставка и отнемането на достъп да класифицирана информация.

"Оставката може да е свързана с отнетия достъп, но за да е отнет - трябва да има конкретни доказателства. Това се преценява от органите", допълни Атанас Славов от ДБ.

Заявената оставка на Цацаров коментира и правосъдният министър Надежда Йорданова.

"Оставката е личен акт, така е решил г-н Цацаров, но това по никакъв начин няма да спре вижданията и прилагането на реформата на КПКОНПИ", заяви Йорданова.

Темата коментира и бившият министър-председател Бойко Борисов. 

"От една страна ще си отдъхнат кметовете на ГЕРБ. Не може да не ви прави впечатление, че КПКОНПИ е само в Бургас, Поморие, Стара Загора, Враца, Луковит и още. И в нито едно кметство на ДПС, БСП, нито на ИТН, нито в тези на "Да, България", лаконичен бе Борисов.

Адвокат Николай Хаджигенов видя скрит сценарий в подадената от Цацаров оставка.

А министър-председателят Кирил Петков е уведомен днес относно отнетото разрешение за достъп до класифицирана информация на Цацаров. Той приветства българските служби за сигурност за действията им в интерес на спазването на законите. "Няма да има нито един човек над закона", категоричен е премиерът Кирил Петков.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Сатир
преди 2 години
Просто кирчо морален стожер. Ама Вие сериозно ли? Сигнализирай за неуместен коментар