Проверката в "Булгаргаз" - заради препродажба на природен газ от хранилището в Чирен на Румъния?

Министърът на енергетиката уточни, че няма връзка с акцията на ДАНС

14.01.2022 | 17:47 Редактор: Елеонора Танева

Акция на ДАНС и Националната полиция в офиси на "Булгаргаз" в страната. Рано тази сутрин униформените са влезли в шест офиса на "Булгаргаз" на различни адреси в страната. Иззети се документи свързани с дейността на дружеството. Изпълнителният дирeктор на "Булгаргаз" Николай Павлов уточни, че проверката е за периода 2017-2021 година.

"Отговаряме на въпросник, който ни беше предоставен. Ние сме отговаряли и на ДАНС и на Български енергиен холдинг. Не се безпокоим от нищо. Договорите с клиентите също ще ги предоставим, крайно присъединение. Всичко което се изисква ще бъде предоставено. Това го има и в КЕВР", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Той не уточни какъв е предметът на извършваната проверка. По информация на Bulgaria ON AIR тя е във връзка със спекулативната препродажба на природен газ от хранилището в Чирен на Румъния. Министърът на енергетиката коментира днешната акция лаконично.

"Прерогатив на министъра на енергетиката  е единствено контрол над Българския енергиен холдинг. До толкова проверките, които се извършват в БЕХ могат да бъдат комуникирани към нас. Относно проверки на други органи Министерството на енергетиката не разполага с инструменти, нито е давало каквито и да е мнения или каквото и да било", коментира министър Александър Николов.

Нeотдавна пред депутатите от две комисии, финансовият министър Асен Василев заяви, че се извършва проверка защо "Булгаргаз" черпи газ от Чирен на по-ниски цени и го продава в чужбина, вместо да го продава на ниски цени в България. От дружеството изпратиха и позиция до медиите. В нея се посочва, че "Булгаргаз" ЕАД приема проверките като добра възможност за установяване на истината по редица въпроси, свързани с цените и доставките на природен газ. 

"Искам категорично да заявя, че "Булгаргаз" ценообразува съгласно нормативната уредба Няма начин ние да се отклоняваме от нормативната уредба и ценообразуване, това е математика. Не можем да си измисляме нагоре или надолу цени", категоричен е Николай Павлов.

Резултатите от днешната акция ще бъдат оповестени след приключването на проверките.
 
Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК