Анализ на протеста: Какво опита да постигне Костадинов?

Протестът пред НС предизвика дебати не само сред политиците, но и широк обществен отзвук

13.01.2022 | 19:05 Редактор: Жаклина Иванова

Протестът пред Народното събрание предизвика дебати не само сред политиците, но и широк обществен отзвук.

Опит за PR и демонстрация на сила - това вижда политическият психолог проф. Антоанета Христова в протеста срещу "зеления сертификат".

Според нея лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов предвижда нови избори тази години и заради това мобилизира привържениците на партията.

"Той е избрал стил на агресивен PR, който е твърде адекватен на фона на поляризацията на българското общество. Затова ми се струва, че в момента той е напипал онова ключе, с което ще се повишат подкрепящите го при следващи евентуални избори", каза тя.

Като PR, но с обратен знак, оценява демонстрацията политическият анализатор Слави Василев. Той не смята, че исканията на протестиращите съвпадат с мнението на мнозинството граждани. И това може да доведе до отдръпване от "Възраждане".

"Смятам, че той ще загуби от това, защото очевидното му желание да говори по-високо, по-гръмогласно и да се опитва да внася смут в момент, когато ние всички имаме нужда от работещо правителство, ще му донесе много повече негативи, отколкото позитиви", уточни Василев.

Костадинов обаче е опитен политик и има нюх към настроенията в обществото, категорични са двамата. И тепърва "Възраждане" ще използва чувствителни теми, като членството на България в НАТО и Европейския съюз, в опит да трупа политически дивиденти.

"Тази година той показа организационна сила и в голяма степен автентичност. Той може да ги вдигне и по тема сертификати и по други социални теми, които предполагаме, че ще бъдат актуални оттук нататък", изтъкна Христова.

"Действително има потенциал да се образува едно ядро, но това ядро е ограничено, то няма да може да стане мнозинство", подчерта Василев.

Василев очаква скоро правителството да влезе в ритъм и да реализира дългоочакваните реформи. Това според него ще доведе до успокояване на обществените нагласи

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК