Лицата на недоволството: Кой за какво протестираше?

Едни се обявиха срещу ваксините, други - срещу комунизма

13.01.2022 | 19:46 Редактор: Теодора Патронова

Политици, поддръжници на партия "Възраждане", преподаватели и дори медици бяха сред участниците на вчерашния протест срещу зелените сертификати. Кои бяха главните действащи лица на демонстрациите? 

Преди да прерасне в сблъсъци, недоволството започна със заявката за сваляне на Ковид мерките. Зад тази цел застанаха и медици, които се противопоставиха на ваксините срещу Ковид-19. 

Днес доц. Мангъров влезе в кабинета си с ваксини и обясни участието си в публичното недоволство вчера така: 

"Вие ме хванахте в крачка. Аз точно нося ваксини, които ще поставям в моя кабинет. Това не са ваксини за Ковид, това са ваксини за всички други заболявания, които съществуват. Специално ваксините за Ковид-19 са все още в експериментален стадий. Хубаво е, че ги има тези ваксини. Всеки, който иска да се ваксинира – нека да се ваксинира, но това, което е неправилно е тези ваксини да се налагат насилствено под заплаха да не можеш да работиш, да не можеш да се социализираш, да не можеш да пътуваш".

Срещу насилственото по думите им прилагане на ваксините се обявиха и други протестиращи. И за да се предпазят – сложиха каски по време на демонстрацията.

Други обаче се обявиха не срещу имунизацията или "зеления сертификат".

А трети участници в протеста се оказаха познати лица от антиправителствените демонстрации през 2020 година. И докато само преди месеци поддръжникът на "Изправи се, БГ" застана зад Асена Сербезова на друг протест, днес Тихомир Василев се обявява против мерките, подкрепени от здравния министър. 

"Асена Сербезова е един човек, който разбира хората. От една страна тя е фармацевт и е лице, което е запознато и с медицинската част на проблема. Но да си говорим откровено: "зеленият сертификат" не е медицински документ", коментира той.

Така макар и обединени под общо недоволство, лицата на протеста излязоха на улицата с различни възгледи. Но с единна позиция – срещу насилието, проявено според тях не само с въвеждането на "зеления сертификат", но и на вчерашните демонстрации.

Въпреки това лицата на протеста от 12 януари са категорични, че отново биха излезли на улицата, за да изразят исканията си.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК