Хроника на недоволството: Откъде започна и докъде ще стигне протестът срещу мерките?

"Да покажем, че повече няма да се съобразяваме с насилническия режим", призова лидерът на "Възраждане"

12.01.2022 | 18:45 Редактор: Жаклина Иванова

С призиви за премахване на Ковид ограниченията партия "Възраждане" прекрачи прага на Народното събрание. А "зеленият сертификат" остава фокус и след това.

"Ние нямаме намерение да правим компромиси с националните интереси", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Още в първите дни на 47-ото Народно събрание депутатите започнаха обсъждане дали достъпът до парламента да става със "зелен сертификат".

"Конкретно за тази сграда това представлява една скрита форма на държавен преврат. Как точно ще спрат представители на народа да влязат тук?", изтъкна той.

Последва ултиматум от парламентарната трибуна - "зеленият сертификат" да бъде премахнат като мярка за гражданите незабавно.

"Щом не искате да подходите с разум, ще получите революция", посочи лидерът на "Възраждане".

Но "зеленият сертификат" не беше премахнат. Депутатите го приеха като задължително изискване за влизане в Народното събрание. Ден преди протеста  Костадинов напомни за кървавите сблъсъци по време на антиправителствените протести през 2020 г. И призова симпатизантите си: "Да покажем, че повече няма да се съобразяваме с насилническия режим. За да покажем, че ние българите, а не те, ще определят съдбините".

В навечерието на протеста се оказа, че 1/3 от народните представители на партията в парламента всъщност имат "зелени сертификати" след поставени ваксини срещу Ковид-19.

Самият Костадинов днес не беше на протеста, защото е под карантина след Консултативния съвет за Национална сигурност при президента.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК