Алибегов: Чудим се кое да платим - наема, тока, банката, заплатите... Бизнесът фалира!

"Отливът от нашия бранш е огромен", каза председателят на БАЗ

11.01.2022 | 21:05 Редактор: Жаклина Иванова

Бизнесът е застрашен от фалит. Сметките за ток са нараснали с около четири пъти.

"Декември хотелиерският и ресторантьорският бранш трябва да кредитираме енергодружествата и енергоразпределителните дружества с един месец напред. Една фактура от преди - търговски обект - 8276,17 лв. Това е за месец юли, преди да започне увеличението на тока. Същото това заведение, което не е променило абсолютно нищо, с доста по-намалено потребление заради "зеления сертификат" и други изисквания - 33 763, 25 лв.", посочи председателят на БАЗ Ричард Алибегов в студиото на "Денят ON AIR".

Увеличението започна от август. Август и септември не получихме компенсации, заяви той.

"В ноемврийската фактура ни компенсираха за октомври и ноември. Не е ясно защо бизнесът трябва да кредитира АЕЦ "Козлодуй". Не е вярно, че бизнесът ще бъде компенсират от данъкоплатеца. Парите идват от свърхпечалбите на АЕЦ "Козлодуй", обясни Алибегов.

Според него с тези ограничения, рестрикции, приходи, разходи и лихви работата е невъзможна.

"В момента се чудим кое да платим по-рано - наема, банката, заплатите, тока. На много хора няма да им издържат нервите. Това е подигравка с бизнеса", каза председателят на БАЗ пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че отдавна вече не се говори за връщане на кадри в бранша, тъй като работата в сектора е несигурна.

"Проблемът с кадрите е много голям. Отливът от нашия бранш е огромен", изтъкна Алибегов. По думите му дори и без локдаун бизнесът ще фалира заради случващото се в момента.

Председателят на БАЗ коментира факта, че в момента много заведения не проверяват за "зелен сертификат", тъй като са се разочаровали от властта.

"Бяхме поставени пред избор - или си уволнете кадрите, или да се ваксинират. А законът не позволява нито едно от двете", завърши той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК