Работата на МС ще продължи въпреки изолацията на част от министрите

Епидемиолозите в столичната здравна инспекция проучват контактните лица на председателя на парламента

11.01.2022 | 17:47 Редактор: Теодора Патронова

Президентът, премиерът, министри и депутати са в самоизолация, след като на вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност са били в контакт с председателя на парламента, който е с Ковид-19.

В същото време здравните власти съобщиха, че от днес карантината за хората с Ковид-19 се намалява от 14 на десет дни, а за тези, които са контактували с тях - от 10 на седем дни.

Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на контактен , при положение че той има поставена бустерна доза ваксина . Условието е той да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа.️

Председателят на народното събрание Никола Минчев ще остане под карантина не 14, а 10 дни. А контактните му лица - 7 дни. Все още обаче епидемиолозите в столичната здравна инспекция проучват контактните лица на председателя на парламента.

"Епидемиолозите контактуват с лицата от тази среща. Освен официални лица е имало и други, не ясно колко са присъствали", коментира директорът на СРЗИ Данчо Пенчев.

Според заповед на здравното министерство от октомври 2020 година под карантина не се поставят контактни лица, които са преболедували Ковид-19 преди не повече от 3 месеца. Именно на нея са позовава заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин и отказва да се самоизолира. 

А от ГЕРБ определиха поведението на Никола Минчев за безотговорно, тъй като се почувствал зле още по време на консултативния съвет.

"Как председател на парламент – приемам, че е неопитен и се учи, но след като приятелят ти е болен от Ковид-19, имаш симптоми, с кой акъл отиваш да обезглавиш цялата държава. Това е безотговорност, това е КСНС. В момента карантината се явява като едно спасително салче на президентство, правителство и парламент", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък заяви, че тестът му за Ковид-19 е отрицателен. Изрази и съмнение дали Николва Минчев наистина е заразен. 

Изолацията на част от министрите обаче няма да попречи на редовното заседание на кабинета в сряда, увери вицепремиера Корнелия Нинова. 

"Утре ще има МС, имаме дневен ред. Тези, които са карантинирани ще са онлайн", обясни Нинова. 

Докато чакат предписанието от РЗИ президентът Румен Радев и екипът му също са се самоизолирали.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК