Готов ли е проектът в София за производство на енергия от битови отпадъци?

Отпадъкът трябва да бъде оползотворяван, каза Николай Стойнев от СОС

11.01.2022 | 13:13 Редактор: Ваня Кузманова
Готов ли е проектът в София за производство на енергия от битови отпадъци?

Идеите за преместване на завода за горене на отпадъци от София в Маришкия басейн до Стара Загора или край Павликени, където инвеститор е фирма, свързана с бизнесмена Румен Гайтански, са недоразумение, каза Николай Стойнев, председател на комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация към Столичния общински съвет, пред телевизия Bloomberg.

Проектът за изграждане в София на инсталация за производство на енергия от гориво, получено от битови отпадъци, е извървял процедура по утвърждаване в течение на повече от седем-осем години и не може да бъде преместен. 

"Софийският проект е одобрен от Европейската комисия и е осигурено безвъзмездно финансиране от около 90 милиона евро”, подчерта Стойнев.

"Софийският проект е вече в изключително напреднала фаза, но строителството не е започнало, защото има обжалване. Когато тази процедура приключи, може да стартира строителството”, съобщи гостът.

По думите му е важно местната власт да работи заедно с централната, за да се постигат резултати.

"Затова такива инсталации се изграждат в градовете, защото има отпадък, който не може да бъде рециклиран. Този отпадък трябва да бъде оползотворяван. Друга алтернатива е да отива в депо, което не е решение. Чрез такива инсталации произведената енергия се използва от гражданите и не се дават разходи за транспортиране”.

Във връзка с риска от замърсяване на въздуха Стойнев каза, че такива инсталации имат четиристепенна система за пречистване на газовете, мониторинг в реално време, всички виждат какво излиза от комините.

Стойнев посочи, че модернизацията на "Топлофикация” трябва да бъде включена в Националния план за възстановяване и устойчивост, защото част от съоръженията ѝ са от 60-те години.

Гледайте цялото интервю в Bloombergtv.bg 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК