Държавата имала нужда от IT специалисти, за да няма теч на данни, но заплатите са малки

Отговорността трябва да поеме Държавната агенция "Електронно управление, коментира Златогор Минчев

10.01.2022 | 21:03 Редактор: Елеонора Танева

Софийската районна прокуратура се самосезира заради скандала с Булстат и информацията за изтичане на лични данни на около 300 000 лица. Въпреки че официално двама министри заявиха, че такъв теч няма. 

"На министъра на електронното управление Божидар Божанов този случай му дойде като студен душ. При такава идея за смяна на номера на Булстат първо се прави стрес тест. При нас, бързайки да покажем нещо, ето го и резултата", заяви експертът по киберсигурност Златогор Минчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него цялата отговорност за случая трябва да бъде поета от Държавната агенция "Електронно управление". 

"В момента всички частни данни на физически лица са достъпни. Това е директно нарушаване на GDPR. Но последствията могат да бъдат само глоба, и толкова. Предния път НАП не плати космическа сума", отбеляза експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че от 20 години страната ни се опитва да въведе електронно управление и то все още е само на експериментален етап. Основният проблем, който Минчев очерта, е липсата на IT специалисти в държавната администрация. 

"IT експерти не участват в този процес, предвид заплащането. Разликата в заплатите между държавния и частния сектор е в пъти. Това е въпрос на държавна политика. Технологично не представлява проблем да се реши въпросът, но трябва да има и политическа воля. Трябва да се засили публично-частното партньорство, ако е необходимо, да потърсим помощ от ЕС и САЩ", заяви специалистът по киберсигурност.

Той подчерта, че в Народното събрание също няма такива експерти и само законодателната промяна, която се готви, няма да бъде ефективна. 

"За 20 години са дадени толкова милиони, че средства за добри специалисти винаги има, стига да има желание те да бъдат наети. Очевидно частният бизнес участва, но не по начина, по който ни се иска, а по лобистки интереси. Един обществени поръчки отиват за едни хора", каза още Златогор Минчев. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Теч на данни
преди 1 година
ще има, защото ползвате американски технологии, Никакви специалисти, даже с големи заплати няма да променят това, Сигнализирай за неуместен коментар