Правосъдният министър: Теч на лични данни от регистъра на Булстат няма

Няма и риск за злоупотреби с данни, подчерта министърът на електронното управление Божидар Божанов

08.01.2022 | 17:06 Редактор: Елеонора Танева

Част от личните данни на над 300 хиляди самоосигуряващи се българи са станали обществено достъпни след реформите в регистъра на Булстат. Отговорните за системата министри отрекоха да има теч на информация и обявиха, че тези данни и досега са били публични.

ЕГН-тата, които досега служеха като Булстат на самоосигуряващите се граждани, бяха сменени с нови 9-цифрени кодове, именно за да не бъдат публични гражданските номера. След промените в системата обаче, ползващите Булстат забелязали, че от регистъра може да бъде добита и друга информация.

"Много хора са проверявали как изглежда техния профил в регистъра и са стигнали до извода – ето моите лични данни са там. Те са там от 15-20 години, но заради популярността на системата от 4 януари насам са разбрали за това нещо", обясни министърът на електронното управление Божидар Божанов. 

Екип на Новините ON AIR направи експеримент с регистъра. С въвеждане на трите имената на председателя на Народното събрание Никола Минчев, само за няколко секунди има достъп до адрес, телефон, имейл както и различните длъжности, които е вписал. Оказва се – грешка в регистъра няма, теч на данни също, объркването идва от неактуален според днешните разбирания закон, писан през 2005 година.

"Ние заявяваме, че теч на лични данни от регистър Булстат няма и не е имало. Към настоящия момент в регистър Булстат са видими настоящите адреси на самоосигуряващите се лица. Това е в изпълнение на закона, действащ от 2005 година", уточни министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Министърът на електронното управление беше категоричен, че хакерска атака, необичаен трафик или теч на информация от регистър Булстат няма. 
"Както от правна, така и от техническа гледна точка, теч няма и не е имало", категоричен беше Божанов.

И въпреки, че закононарушение няма – промени ще има в спешен порядък. 

"Предвиждаме всички данни, които имат характер на лични данни и които не съответстват на целта на регистъра – да не бъдат част от видимата част", добави министър Йорданова. Самоосигуряващите се граждани, чиито данни са вписани в публичната част на регистъра1 са над 300 хиляди.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Сатир
преди 2 години
Като в стар виц - Сега на какво да вярвам, на пушката или на моя ....! Сигнализирай за неуместен коментар