Анализатори: Няма да има завой в позицията на България относно РСМ

Няма как да минем назад през червените линии, които са поставени, смята Милен Керемедчиев

10.01.2022 | 18:35 Редактор: Здравко Черкезов

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС), свикан от Румен Радев, приключи. Срещата при президента няма да как да доведе до категоричен завой в позицията на България за еврочленството на РСМ и Албания, категорични са анализаторите.

"Няма как да минем назад през червените линии, които са поставени. Нашето общество това го изисква", категоричен е експертът по международни отношения Милен Керемедчиев.

"Стратегически важно е България да води напред Северна Македония и Албания", смята журналистът Николай Кръстев.

В Скопие също не се надяват на сериозна промяна в позицията на София.

"Трябва да кажем и че новото българско правителство е едва на един месец, т.е. съвсем ново е и желанието на Радев е преди посещението на Кирил Петков да се потвърдят онези позиции, които вече са познати. Мисля, че става дума повече за препотвърждаване на българската позиция, отколкото в Македония да има някакви очаквания нещо да се промени и то в краткосрочен план", посочи македонският журналист Тамара Грънчароска.

Подходът и преговорите със Северна Македония трябва да бъдат разширени, категорични са анализаторите.

"Ако има по-лесен достъп до двете държави от гледна точка на инфраструктура, обмен, бизнес и икономически интереси – това ще намали напрежението между двете държави", изтъкна Керемедчиев.

"Да, историята навсякъде е история. Всеки знае тая история, но през икономиката се изгражда общността. Това е примерът", отсече Кръстев.

"Трябва да има раздвижване на отношенията между двете страни и по други въпроси, освен тези, които се разискваха досега – история и други въпроси, които не засягат по никакъв начин реалността и това, което се случва днес и в двете държави, а се фокусирали прекалено върху миналото , което смятам, че няма полза нито за едната, нито за другата страна", отбеляза Грънчароска.

За намиране на общ език призоваха и неправителствените организации с отворено писмо: "Ние изразяваме нашата подкрепа към вас и водената от вас положителна политика, както и надеждата да предприемете нужните действия, така че разделението да бъде оставено в миналото".

За бъдещата комуникация със Северна Македония главна роля ще има и новият премиер на западната ни съседна, прогнозират анализаторите. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК